JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Enige om tiltakspakke og IA-avtale

Gradert sykmelding skal være hovedregelen, syke arbeidstakere skal følges opp tettere og skillet mellom helt frisk og helt syk oppheves.

Det sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) da den nye IA-avtalen ble lagt fram onsdag.

Partene er kommet til enighet, og avtalen ble signert onsdag, fem dager før den opprinnelige fristen som var 1. mars.

Statsminister Stoltenberg slo fast på pressekonferansen at han er fornøyd med avtalen.

Øke innsatsen

– Vi er enige om å øke innsatsen for å nå målene om å forebygge sykefravær og hindre utstøting og frafall fra arbeidslivet. Jeg er svært glad for at vi gjennom et godt trepartssamarbeid har fått til dette. Det betyr at vi kan få ned sykefraværet og øke inkluderingen, sier Stoltenberg.

Alle de opprinnelige målsettingene i IA-avtalen, inkludert målet om 20 prosent reduksjon i sykefraværet, blir ført videre i den nye avtalen.

Ekspertgruppe

Rapporten fra ekspertgruppen som har utredet tiltak mot sykefravær, ble godt mottatt av partene da den ble avgitt tidligere denne måneden. At forhandlingene ble sluttført innen fristen antyder også at utgangspunktet for diskusjonene var godt.

Målet med IA-avtalen er å redusere sykefraværet med 20 prosent fra 2001-nivå. Dette skal gjøres uten kutt i selve sykelønnsordningen. En annen forutsetning er såkalt budsjettnøytralitet dersom det introduseres nye modeller for arbeidsgivers finansiering av sykelønnsordningen.

Økningen i utgiftene til sykelønn er blitt beskrevet som en bombe under velferdsstaten, og det er full enighet også på arbeidstakersiden om at sykefraværet må ned.

Den nåværende IA-avtalen utløper 1. mars. Om lag 50 prosent av bedriftene i NHO-området har undertegnet avtalen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse