JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever mer studiestøtte

Samfunnet tjener på å innføre elleve måneders studiestøtte. Resultatet blir at flere fullfører studiene og raskere havner i jobb.

Det mener Ina Tandberg og Anne Karine Nymoen. De er ledere i henholdsvis Studentenes Landsforbund (StL) og Norsk Studentunion (NSU).

I dag får norske studenter økonomisk støtte i ti måneder. Siste utbetaling i vårsemesteret er 15. mai.

Det betyr at mange studenter må jobbe deltid i mai og juni for å få råd til å betale husleie og andre utgifter. På samme tid skal de også prestere på eksamen.

– Det er viktig at studenter får bruke tida på studier i denne travle perioden, og ikke på deltidsarbeid, sier Tandberg.

Politisk vilje

Under fjorårets valgkamp stilte daværende kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) som personlig garantist for å innføre elleve måneders studiestøtte, dersom det ble en ny rødgrønn regjering.

Som kjent ble regjeringen gjenvalgt, men det ble likevel ikke plass til forlenget studiefinansiering, verken i årets statsbudsjett eller i Soria Moria 2-erklæringen.

Tandberg og Nymoen forventer at regjeringen prioriterer studentene i neste års statsbudsjett. En bred sammenslutning av ungdomsorganisasjoner stiller seg bak kravet om elleve måneders studiefinansiering: Norsk Studentunion, Studentenes Landsforbund, Ansa, Elevorganisasjonen og alle ungdomspartiene, bortsett fra Fremskrittspartiets ungdom.

– Dette handler om politisk vilje, sier Tandberg.

I tillegg til at det vil komme studentene til gode, kommer også samfunnet til å nyte godt av en forlenget studiefinansiering, mener Tandberg.

– Hvis studenter slipper å jobbe i eksamensperioden, vil de gjøre det bedre på eksamen og flere vil fullføre studiene.

Tandberg mener dette vil føre til en vinn-vinn-situasjon for alle parter:

* Staten slipper å betale for unødvendig lange utdanningsløp.

* Arbeidsgiverne får raskere tilgang på nyutklekket arbeidskraft.

* Jo raskere studentene er ferdige og får jobb, desto raskere kan de bidra med skattekroner til fellesskapet.

Klasseskiller

NSU-leder Anne Karine Nymoen mener forslaget også er viktig for å hindre klasseskiller.

– Man skal ha mulighet til å studere selv om man ikke har rike foreldre eller om man bor i en by med høye leiepriser, sier Nymoen.

Hun understreker at hun ikke er motstander av at studenter jobber i studietiden.

– Men det bør være mulig å kunne leve på studiestøtten alene, sier Nymoen.

Om rundt tre uker gjennomfører regjeringen årets første budsjettkonferanse, der den starter arbeidet med statsbudsjettet for 2011.

Men studentene må smøre seg med tålmodighet i påvente av myndighetenes prioriteringer. De får ingen nye garantier.

– Hva som blir det endelige resultatet for 2011-budsjettet kan jeg ikke kommentere før budsjettet legges fram i oktober, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV).

10. mars i år skal studenter gå i tog i Oslo, Trondheim, Bergen, Harstad og Tromsø, for forlenget studiestøtte. (ANB)

I studieåret 2010 får studentene i snitt utbetalt 8.900 kroner per måned av Lånekassen

Det er en større utbetaling på begynnelsen av hvert semester (august og januar), resten fordeles på de andre månedene. Siste utbetaling i vårsemesteret er 15. mai

Hele støtten utbetales som lån, men noe av lånet kan bli gjort om til stipend når eksamen er bestått

Annonse

Flere saker

Annonse

Det er en større utbetaling på begynnelsen av hvert semester (august og januar), resten fordeles på de andre månedene. Siste utbetaling i vårsemesteret er 15. mai

Hele støtten utbetales som lån, men noe av lånet kan bli gjort om til stipend når eksamen er bestått