JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forberedes på permitteringer

Fellesforbundet forbereder seg på permitteringer og oppsigelser. Brosjyre også på polsk skal gi førstehjelp til tillitsvalgte som møter nedbemanning.

– Fellesforbundet utarbeider nå ei ny brosjyre med permitteringsregler, dagpenger og om hovedavtalens bestemmelser. Det er forholdene på arbeidsmarkedet med permitteringer og oppsigelser som har aktualisert en slik brosjyre, forteller Kjell Erik Bogen, leder av forhandlingsavdelingen.

– Fellesforbundet lagde ei egen bok om dagpengeordningen og om andre aktuelle temaer for 10 år siden. Nå lager vi ei brosjyre, som også skal oversettes til polsk. Da dette nok er første gangen polsk arbeidskraft i Norge opplever permitteringer og oppsigelser, vil denne faktasamlingen være et nyttig hjelpemiddel.

Kartlegger omfanget

– Sist inn og først ut med den polske arbeidskraften? – Ikke nødvendigvis. Enkelte bedrifter har tatt inn polakker fordi de kan være rimeligere arbeidskraft og vil derfor beholde den fremfor etniske nordmenn. Ansiennitetsreglene kommer vanligvis til anvendelse ved oppsigelser og permitteringer, men det kan også være snakk om prosjektansettelser, eksempelvis innenfor byggfagene, og da er situasjonen straks en annen.

– Hvor stort er omfanget av permitteringer og oppsigelser innenfor Fellesforbundets område? – Vi har ingen løpende oversikt over utviklingen slik at vi kan følge den dag for dag. Det tar tid før Fane 2, som gir medlemsoversikt, fanger opp endringer i sysselsettingen. Derfor vil forbundet be distriktskontorene kartlegge og videresende til oss situasjonen på arbeidsmarkedet slik at forbundet får en samlet oversikt.

Halvparten sagt opp

– Har forbundet registrert en økning i antall henvendelser fra det lokale tillitsmannsapparatet om hvordan det skal forholde seg til permitteringer og oppsigelser? – Pågangen har vært stigende og spesielt innen byggfagene og byggeindustrien de siste ukene, og det er ikke alene snakk om varsel om permitteringer, men regelrette oppsigelser, i ett tilfelle en halvering av antall tømrere, fra 60 til 40 ved en bedrift. Dette viser hvor vanskelig forholdene er innenfor boligreisingen, påpeker Kjell Erik Bogen i Fellesforbundets forhandlingsavdeling.

Annonse

Flere saker

Annonse