JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Legene klare for å gradere

Fastlegene er beredt til å gjøre sin del av jobben for å få ned sykefraværet, lover legepresident Torunn Janbu.

Men hun er ikke sikker på om tiltakene i IA-avtalen er tilstrekkelige.

– Avtalen er et skritt i riktig retning. Vi skal gjøre vår del av jobben, men vi savner flere insentiver for at arbeidsgivere og Nav også skal bidra, sier Janbu til NTB.

Da den nye avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble presentert i regjeringskvartalet onsdag, var det mange som lurte på hva som i realiteten var nytt.

– Vi skal utarbeide en faglig veiledning og støtte til legene i sykmeldingsarbeidet. Legerollen får en klarere og fastere form, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Janbu er positiv til faglig støtte, men påpeker at det ikke finnes dokumentasjon fra for eksempel Sverige om at dette i seg selv reduserer sykefraværet.

– Må framskyndes

Økt bruk av graderte sykmeldinger og bedre tilrettelegging på arbeidsplassen er hovedgrepet i den nye IA-avtalen. Fastlegen kan inviteres til et første dialogmøte mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, som i den nye avtaleteksten framskyndes til åtte uker.

– Tiltakene er i hovedsak i tråd med Legeforeningens innspill, men alt er ikke på plass. Det nye kravet til oppfølgingsplan som arbeidsgiver er forpliktet til å sende innen fire uker, vil gi legen bedre informasjon om tilretteleggingsmulighetene på arbeidsplassen og dermed også et bedre beslutningsgrunnlag for sine sykmeldinger, sier Janbu.

Hun beklager imidlertid at det andre dialogmøtet, i regi av Nav, ikke fremskyndes fra 26 til 20 uker slik ekspertutvalget foreslo.

– For å få ned sykefraværet, må dette dialogmøtet framskyndes, også for å få Nav tidligere på banen. Jo lenger en arbeidstaker er sykmeldt, jo vanskeligere blir det å komme tilbake til jobb, sier hun.

Opplæring

Legepresidenten understreker at det er positivt å fokusere på graderte sykmeldinger og nærvær på arbeidsplassen, men advarer mot å tro at alle som er syke kan jobbe litt.

– Arbeid er i mange sammenhenger helsefremmende, men det finnes mange sykdommer som ikke lar seg kombinere med fullt arbeid. Forebygging og oppfølging av sykefravær må ikke bli en ekstra belastning for dem som sliter med sykdom og helseplager, sier hun.

Legeforeningen mener de nye kravene til obligatorisk opplæring i sykmeldingsarbeid må ses i sammenheng med den opplæring som allerede finnes i dag.

– Det er egne kurs om blant annet trygderegler som fastlegene må gjennomføre i dag. Det er naturlig å se eventuelt nye kurs i sammenheng med disse, blant annet i form av EU–krav, sier hun.

Ifølge den nye IA-avtalen skal det innføres et system for regelmessige tilbakemeldinger til fastlegen og andre som sykmelder. Hensikten er å synliggjøre om sykmeldingspraksisen skiller seg fra andres. Legeforeningen er opptatt av at den som gir disse tilbakemeldingene, ikke blir Nav.

– Målet med tilbakemelding til fastlegen skal være egen læring og kvalitetsarbeid. Aktøren som skal få ansvar for tilbakemelding om sykmeldingspraksis, må ikke være knyttet til sanksjon– og kontrollvirksomhet, sier Janbu. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse