JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever hjelp ut av strømkrisen

Høyre krever midlertidige skattelettelser for bedrifter som blir spesielt hardt rammet av dyr strøm.

kjell.werner@anb.no

– Strømkrisen fører til ekstra høy strømpris i deler av landet. Bedrifter og arbeidsplasser er spesielt utsatt i Midt-Norge og Nord-Norge, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Høyres finanspolitiske talsmann på Stortinget har nå sendt brev til finansminister Sigbjørn Johnsen om saken. I brevet spør Sanner om regjeringen vil vurdere tiltak mot de delene av næringslivet som nå om dagen rammes ekstra hardt av høye strømpriser.

Store inntekter

– Vi i Høyre mener at det bør være aktuelt å gi de mest utsatte bedriftene generelle skattelettelser dersom kraftkrisen fortsetter, sier Sanner og viser til at staten nå får inn store ekstra skatteinntekter som følge av den høye strømprisen.

– Derfor bør regjeringen gi lettelser tilbake til bedriftene, sier Høyre-nestlederen.

– Hvordan bør disse lettelsene gis?

– Det er en sak som Finansdepartementet bør utrede. Lettelsene kan skje gjennom direkte fradrag i skatt basert på objektive kriterier ut fra hva som har vært strømpris i ulike deler av landet. Alternativt kan det skje ved målrettede skattelettelser overfor kraftkrevende industri, svarer Høyre-representanten.

Flere faktorer

Han viser til at høyt strømforbruk på grunn av sterk kulde, lav fyllingsgrad i vannmagasinene og redusert produksjon ved kjernekraftverk og kullkraftverk i Sverige og Danmark har gitt svært høye kraftpriser over hele Norge. I tillegg er det noen ekstreme utslag i deler av landet.

– Hvis de høye strømprisene vedvarer, vil det ramme deler av næringslivet og arbeidsplassene hardt, sier Sanner.

– Mener Høyre det trengs tiltak som bøter på situasjonen for vanlige husholdninger?

– Det er primært industrien og andre bedrifter vi er spesielt bekymret for i denne omgang. Her dreier det seg om å bevare arbeidsplasser, sier Sanner. (ANB)

Annonse
Annonse