Forberedes på permitteringer
Fellesforbundet forbereder seg på permitteringer og oppsigelser. Brosjyre også på polsk skal gi førstehjelp til tillitsvalgte som møter nedbemanning.
– Fellesforbundet utarbeider nå ei ny brosjyre med permitteringsregler, dagpenger og om hovedavtalens bestemmelser. Det er forholdene på arbeidsmarkedet med permitteringer og oppsigelser som har aktualisert en slik brosjyre, forteller Kjell Erik Bogen, leder av forhandlingsavdelingen.
– Fellesforbundet lagde ei egen bok om dagpengeordningen og om andre aktuelle temaer for 10 år siden. Nå lager vi ei brosjyre, som også skal oversettes til polsk. Da dette nok er første gangen polsk arbeidskraft i Norge opplever permitteringer og oppsigelser, vil denne faktasamlingen være et nyttig hjelpemiddel.
Kartlegger omfanget
– Sist inn og først ut med den polske arbeidskraften? – Ikke nødvendigvis. Enkelte bedrifter har tatt inn polakker fordi de kan være rimeligere arbeidskraft og vil derfor beholde den fremfor etniske nordmenn. Ansiennitetsreglene kommer vanligvis til anvendelse ved oppsigelser og permitteringer, men det kan også være snakk om prosjektansettelser, eksempelvis innenfor byggfagene, og da er situasjonen straks en annen.
– Hvor stort er omfanget av permitteringer og oppsigelser innenfor Fellesforbundets område? – Vi har ingen løpende oversikt over utviklingen slik at vi kan følge den dag for dag. Det tar tid før Fane 2, som gir medlemsoversikt, fanger opp endringer i sysselsettingen. Derfor vil forbundet be distriktskontorene kartlegge og videresende til oss situasjonen på arbeidsmarkedet slik at forbundet får en samlet oversikt.
Halvparten sagt opp
– Har forbundet registrert en økning i antall henvendelser fra det lokale tillitsmannsapparatet om hvordan det skal forholde seg til permitteringer og oppsigelser? – Pågangen har vært stigende og spesielt innen byggfagene og byggeindustrien de siste ukene, og det er ikke alene snakk om varsel om permitteringer, men regelrette oppsigelser, i ett tilfelle en halvering av antall tømrere, fra 60 til 40 ved en bedrift. Dette viser hvor vanskelig forholdene er innenfor boligreisingen, påpeker Kjell Erik Bogen i Fellesforbundets forhandlingsavdeling.
Mest lest
Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.
Sophia Wedege Stavnem
Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik på vei inn for å bekrefte at det er brudd i årets lønnsopgjør.
Leif Martin Kirknes
Se lista: Her kan det bli streik i årets lønnsoppgjør
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
RETTSHJELP: LO-advokat Jan Arild Vikan bisto arbeidstaker og forbundet i saken. Han sier saken gjelder langt ut over dette ene tilfellet og denne bedriften.
Sissel M. Rasmussen
Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
Håvard Sæbø
Over 11.000 Fellesforbundet-medlemmer kan gå ut i streik søndag. Sjå lista
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Innsikt: Dette avgjør om det blir streik eller ikke
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Problemet er særlig stort i produksjonen av agurker. Der kreves det nemlig seks-åtte måneders opplæring.
Sissel M. Rasmussen
Færre utenlandske arbeidere kan gi færre norske agurker
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, nestleder Roger Heimli, følger med på åpningsinnleggene under starten på meklingen for mellomoppgjøret fredag.
Trond Gram, LO
I kveld blir årets lønnstillegg avgjort
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
HJEMMEKONTOR: Med pc, headset og stabil nettforbindelse kan Ingunn Arnesen få gjort mye av kunderådgiverjobben hjemmefra. Det kommer godt med i disse tider.
Anita Arntzen