JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover norsk lønn

Fiskeriministeren bøyer av for kritikken fra LO. På nye slepebåter som hyres inn i nord skal det være norske lønns- og arbeidsvilkår.

kjell.werner@anb.no

– Fiskeridepartementet vil be om at det i framtidige slepebåtkontrakter stilles krav om norske lønns- og arbeidsvilkår, sier statsselretær Vidar Ulriksen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Norsk Sjømannsforbund har truet med biokottaksjoner mot de to slepebåtene som Kystverket har inngått kontrakt med for beredskap langs kysten i Nord-Norge.

LO-nestleder Gerd Kristiansen flagget torsdag at LO backer Sjømannsforbundets krav og hevdet at regjeringen driver sosial dumping i norske farvann.

Og nå snur altså fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) i saken. Dermed kan Sjømannsforbudet innkassere en halv seier.

Er ikke part

Statssekretæren i Fiskeridepartementet vil ikke svare på om det er aktuelt å si opp de to kontraktene som allerede er inngått for slepebåter i nord.

– Det kan jeg ikke gå inn på. Det er en sak som Kystverket håndterer, sier Ulriksen.

Han poengterer at Fiskeridepartementet ikke er part i de tariffdiskusjonene som pågår mellom Sjømannsforbundet og det aktuelle rederiet som har leid inn de to slepebåtene. Her dreier det seg om to slepebåter som har utenlandsk mannskap og er uten godkjent tariffavtale.

Stilte ikke krav

Kystverket har tidligere bekreftet overfor ANB at det ikke er stilt krav om norske lønns- og arbeidsvilkår på slepebåtene for Nord-Norge som det ble inngått kontrakt for i fjor høst. De to slepebåtene har vært i sving i norsk regi fra 1. januar i år. Kontrakten for den ene båten gjelder for et halvt år, mens den andre er hyret inn for hele 2010.

Slepebåtene er registrert i Panama og Bahamas. Det er norske kapteiner og styrmenn om bord, men ellers er det polakker og annen utenlandsk besetning på slepebåtene.

Ulike språkkrav

Fiskeridepartementets første mulighet til å «rette opp situasjonen» vil da være når det fra sommeren av skal hyres inn en ny slepebåt.

– Så får vi da se hva slags anbud vi får inn, sier statssekretær Vidar Ulriksen.

– Hvorfor er det stilt krav om at mannskapene skal kunne skandinavisk språk på slepebåtene i sør mens dette ikke er stilt som krav for slepebåtene i nord?

– I sør dreier det seg om en annen form for anbud enn i nord, sier Ulriksen. Han forklarer at det i sør dreier seg om kommersielle slepebåter som i tillegg skal ha en offentlig slepebåtberedskap, mens det i nord er en full beredskap i regi av Kystverket. (ANB)

Annonse
Annonse