JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikkerhetsekspertens råd

– Det er ikke mange underslag. Det er noen få i året, sier Ole Jørgen Eiterå, sikkerhetssjef i Sparebank 1. De er bankforbindelsen til mange av LOs fagforeninger.

Men selv om det ikke er mange, har Eiterå noen forslag til hvordan en skal unngå å havne opp i en situasjon der noen urettmessig har forsynt seg med fagforeningens eller klubbens midler.

Eiterå understreker at selv om banken har gode råd, er det kunden som bestemmer til slutt. Det er kunden som avgjør hvordan tilgangen til kontoene skal være.

– Det første en bør gjøre er å sørge for at foreningen har et organisasjonsnummer i Enhetsregisteret eller foretaksregisteret i Brønnøysund. Klubber og foreninger som mangler organisasjonsnummer får normalt ikke opprettet konto i eget navn. Da er en konto knyttet til en tillitsvalgts personnummer. Med eget organisasjonsnummer får en eget nummer i systemet. Det blir enklere å følge hva som skjer, sier Eiterå.

– Dessuten er det mulig med et organisasjonsnummer å opprette en bedriftsløsning for nettbanken. Løsningen kan legges opp slik at en regning må attesteres og anvises av to personer uavhengig av hverandre før den går til utbetaling.

Eiterå understreker også hvor viktig det er å føre fortløpende kontroll over fagforeningens eller klubbens økonomi.

– Det er viktig at en har et uavhengig kontrollerende organ som følger med i økonomien. Det kan for eksempel ordnes ved at de månedlige kontoutskriftene ikke bare blir sendt til kassereren, men også til en som ikke har fullmakt til å disponere klubben eller foreningas konto.

– Det er praktisk å ha betalingskort som er knyttet opp til kontoen, men da er det viktig at dette er begrensa med midler på den kontoen hvor kortet er knyttet opp til, så må det heller være to underskrifter som må til for å overføre penger til kontoen med betalingskort, sier sikkerhetssjefen.

– Nå utføres de aller fleste betalinger på nettet eller med betalingskort. Har det ført til mer eller mindre underslag?

– Det er vanskelig å si, men nå er alle transaksjoner blitt mye mer sporbare. De er derfor lettere å ettergå, sier Eiterå.

– Er det noen tegn eller symptomer en skal være oppmerksom på for å avsløre et underslag tidligst mulig?

Eiterå vil være svært forsiktig med å lage en liste med underslagssymptomer

– Men hvis en får inntrykk av at den som er ansvarlig for økonomien holder tilbake opplysninger, kan det være et tegn, og selvfølgelig personlige forhold som spilleavhengighet, rus og lignende, sier han. Men han understreker nok en gang at hvis flere har innsyn i foreningens økonomi, virker dette preventivt i forhold til underslag.

Han synes at de alle klubber og foreninger bør ha en økonomigjennomgang på hvert møte.

– I fagbevegelsen er det mange som mener at det beste er å ordne opp uten å anmelde et underslag. Støtter du et slikt syn?

– Dette må vurderes ut fra totaliteten i saken. Men generelt sett er jeg for å anmelde alle kriminelle handlinger.

– Å la enkeltpersoner ha full tilgang til alle foreningens midler er å påføre folk en unødig risiko og misforstått tillit, sier Eiterå.

Til slutt understreker han hvor viktig det er å endre fullmaktene etter årsmøte.

– Dette gjelder både gamle fullmakter å sørge for at de fortsatt ikke er virksomme, og så gjelder å endre både disposisjonsfullmakten som ligger i banken og den elektroniske tilgangen til nettbanken, avslutter sikkerhetssjefen.

Annonse
Annonse