JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedkassereren: Et lite problem

Når en ser på hvor store verdier fagbevegelsen disponerer er det svært lite som blir underslått, mener hovedkassereren i Fellesforbundet.

Da Aftenposten Grafiske Klubb feiret at klubbens kasserer hadde avsluttet sitt yrkesaktive liv, kunne ikke kassereren betale regninga for middagen. Kontoen var tom. Han hadde underslått alt, 7,5 millioner kroner.

Hvis det er noen trøst for grafikerne i Aftenposten, de er ikke aleine om å ha opplevd at noen har tatt pengene til arbeidskameratene. LO-Aktuelt har sett nærmere på fenomenet underslag i fagbevegelsen.

Underslag er ikke unikt for fagbevegelsen, tvert i mot, underslag i fagbevegelsen forekommer relativt sjeldent.

– Jeg har vært hovedkasserer i Fellesforbundet siden 2001, og i den tida har det kanskje vært fem saker, sier Steinar Karlsen.

I tre år har Tone Rønoldtangen vært hovedkasserer i NTL. I den tida har hun opplevd to underslagsaker.

Til sammenligning ble det i årene fra 1996 til 2005 anmeldt mellom 1600 og 2000 underslag i året.

– Ja, vi har hatt noen saker ute i noen lokalavdelinger, men det er ikke noe stort problem, sier Rønoldtangen, som 1. april slutter som hovedkasserer for å bli ny leder i LO Stat.

– Hvis du ser på volumet, hvor mange kasserere som håndterer penger i fagbevegelsen så er ærligheten høy, mener Karlsen.

Han understreker at rutinene fungerer, og at det er årsaken til at mange av underslagene blir avdekket.

– Ofte er det et tidsspørsmål om når underslag vil bli avslørt, sier hovedkassereren i Fellesforbundet.

Også ved organisasjonsendringer kan det bli avdekket mangler i kassa. Da Unionen fagforening i Bergen ble stiftet ved at fem ulike bygningsarbeiderforeninger slo seg sammen, viste det seg at det i en av de fem foreningene, hadde lederen underslått i underkant av 60 000 kroner.

Da Norsk Kommuneforbund og Norsk helse- og sosialforbund gikk sammen og dannet

Fagforbundet, ble det avdekket at en av de lokale kassererne på Romerike hadde underslått nærmere 100.000 kroner.

– Det var sammenslåingen av Kommuneforbundet og Norsk helse- og sosialforbund som førte til at underslaget ble oppdaget, uttalte lederen av lokallaget til Romerikes Blad.

– Jeg tror ikke det er mulig å unngå underslag så lenge det er penger i organisasjonen. Men det er viktig å lage kontrollrutiner slik at det blir oppdaget tidligst mulig, sier NTL-kassereren.

– Er du for at underslag skal anmeldes?

– Ja, det er jeg. Det henger også sammen med forsikringene. En forening er nødt til å anmelde for å få erstatning fra LOs samle forsikring, sier Rønoldtangen.

Karlsen i Fellesforbundet er også enige i at underslag bør anmeldes.

– Jeg er i mot at en skal rydde opp dette på kammerset. For det første er det en dårlig signaleffekt. Dessuten er det et svært alvorlig brudd på tilliten fra fagforeningskameratene dine, sier Karlsen.

I NTL har de erfart at overgangen til nett har gjort at sikkerhetsrutinene blir dårligere. Den samme erfaringen har de også i Fellesforbundet.

– Det at alt foregår på nettet gir helt andre utfordringer, mener Karlsen. Det skulle ikke minst de siste ukenes erfaring fra Aftenposten Grafiske Klubb vise. Der har klubbkassereren med nettilgang til alle klubbens konti brukt 7,5 millioner kroner i løpet av et år.

Annonse
Annonse