JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Parkering med stil?

Mye tyder på at spørsmålet om endring av arbeidsgiverfinansieringen i sykelønnsordningen er parkert.

stig.christensen@lomedia.no

Det var statsminister Jens Stoltenberg som uttrykte det sterkeste ønske om en endring av finansieringen av sykelønn da partene la fram IA-avtalen onsdag. Han prøvde å få fram at alle parter egentlig hadde et klart ønske om en finansiering som ville innebære incentiver for å komme raskere tilbake i arbeid. Men partene på begge sider viste ingen overveldende entusiasme for en omlegging. Inntrykket man satt igjen med er at dette var en lang omvei for å komme tilbake til start, nemlig dagens ordning.

Ekspertutvalget har foreslått at arbeidsgiverne skal dekke de 10 første dagene, ikke 16 som i dag, men at de til gjengjeld skal dekke opptil 20 prosent etter åtte uker. Dette for å stimulere til tilrettelegging og tilbakeføring til arbeid, jfr vekten på gradert sykemelding. Dette har vært diskutert i det vide og det brede, men i det minste krever det mer arbeid. Forutsetningen er at arbeidsgivernes samlede utgifter ikke skal økes (nullspill). Både Sigrunn Vågeng i KS og John G. Bernander i NHO ga uttrykk for at det ville vært fint med modeller som virker, men forbeholdene var store. Det er betydelig redsel for at eventuelle nye modeller vil ha svakheter som man i utgangspunktet ikke overskuer.

Når så Bernander i dagens Klassekampen så klart bekrefter de innvendinger store deler av fagbevegelsen har hatt hele veien, kan man langt på vei konkludere med at omleggingen er skrinlagt i denne omgangen også. Han sier rett ut at et økt arbeidsgiveransvar i et langt løp kan ha den effekt at det vil medføre større forsiktighet ved ansettelsene. De med skrantende helse vil med andre ord i større grad holdes utenfor.

Dette er de samme innvendinger partene hadde i 2006, da med Valla og Bergesen jr. i spissen for henholdsvis LO og NHO. Det er de samme innvendingene som er fremmet med ulik styrke fra ulikt hold i fagbevegelsen. Særlig har det kommet sterkt fram fra store byers LO-avdelinger, men også LO-leder Roar Flåthen har vært inne på det samme. Han sa da også på pressekonferansen at det kunne tenkes at også LO ville ha innvendinger mot en eventuell omlegging. Flåthen minnet om at alle parter hadde vetorett her, og at hensikten jo måtte være å få til mer inkludering. LO-lederen har også presisert at LO lever fint med dagens ordning. Stoltenberg la til at «får vi det ikke til, fortsetter vi med dagens ordning». Et stalltips er derfor at noe endret finansiering neppe kommer på tale i denne runden heller. Uttrykket utsettelse kan trolig erstattes med parkering.

Annonse
Annonse