JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV vil granske energiloven

SV mener de store prisforskjellene på strøm mellom landsdeler skyldes feil i energiloven.

– Vi må vurdere om virkemidlene i energiloven virker slik de bør, sier stortingsrepresentant Alf E. Holmelid (SV) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hele forklaringen på den høye strømprisen i Midt-Norge kan ikke tilskrives at svenskene har redusert produksjonen ved sine atomkraftverk. Poenget er nemlig at mens etterspørselen var på topp i Midt-Norge så eksporterte også Midt-Norge kraft til Sør-Norge. Her er det noe som skurrer. Det må være en systemfeil, sier SVs næringspolitiske talsmann på Stortinget.

Smitten fra Sverige

– Vi må se på energiloven av 1992 på nytt. Årsaken til prisforskjellene skyldes altså ikke bare kraftmangel i Midt-Norge. Hovedeffekten må være at den høye strømprisen smitter inn på Midt-Norge, sier Holmeleid og peker på at Sør-Norge bare i en liten grad er knyttet til ledningsnettet i Sverige.

– Statnett må fortelle oss om energiloven har de rette virkemidlene. Hvis vi mangler virkemidler, så må vi justere energiloven. Slik jeg skjønner det, så kan det ikke hare være manglende overføringslinjer som er problemet, sier Holmelid.

Vannmagasinene

Han ber også om å få rede på hvorfor det er så lite vann igjen i vannmagasinene til kraftverkene.

– Mye kan tyde på at det ble solgt for mye kraft i fjor høst slik at magasinene ble tappet for mye. Vi må nok få en ny gjennomgang av kravet til magasinfylling. Det er også behov for å få en analyse og risikovurdering, sier Holmelid.

Særskilt tilfelle

Senterpartiets parlamentariske leder Trygve S. Vedum viser til regjeringsprogrammet i Soria Moria 2 hvor det heter at Statkraft i særskilte tilfeller må kunne pålegges å betale anleggsbidrag.

– Dette er noe som bør vurderes i forhold til situasjonen i Midt-Norge. Her har vi eksempelet Ytre Vikna hvor det er for kostbart å få bygd lokal tilknytning til sentralnettet for strøm. Vi må vurdere om Statkraft her skal gis en spesiell plikt slik at vindkraftprosjektet kan realiseres. Her må storsamfunnet ta ansvar gjennom staten, for slike prosjekter blir ofte for dyre å finansiere lokalt eller regionalt, sier Vedum.

Han mener at også småkraft kan gi mer strøm inn i markedet, dersom det legges bedre til rette for det fra statens side. (ANB)

Annonse
Annonse