JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kritisk fase for euroen

Angela Merkel ga søndag de greske økonomiske problemene skylden for at euroen er inne i sin mest kritiske fase siden starten på valutasamarbeidet i Europa.

Den tyske statsministeren kalte Hellas' økonomiske situasjon selve roten til problemet i et TV-intervju søndag.

Beskrivelsen kom etter at den tyske statsministeren hadde slått fast at eurosamarbeidet er inne i den vanskeligste perioden siden den felles valutaen ble innført for over ti år siden.

– Det er essensielt at Hellas får bukt med underskuddet sitt og gjenoppretter tilliten i kredittmarkedet, sa Merkel.

Ingen økonomisk hjelp

Samtidig understreket Merkel at hennes regjering ennå ikke har tatt en beslutning i spørsmålet om Tyskland skal tilby Hellas økonomisk hjelp.

Tyske medier har spekulert på om regjeringen har satt til side penger fra årets budsjett som mulig støtte til Hellas, men Merkel avfeide denne påstanden.

– Traktaten inkluderer ingen forskrifter om at vi må å kjøpe hverandre ut av økonomiske kniper. Det beste vi kan gjøre for Hellas nå, er å understreke hvor viktig det er at landet selv tar de grepene som må til for å bedre situasjonen.

Truer med sanksjoner

Flere av eurolandene har stilt krav om at Hellas må ta flere grep for å redusere budsjettunderskuddet ellers vil det bli innført sanksjoner mot landet.

– Hellas må intensivere arbeidet med å redusere underskuddet. Om vi ikke blir overbevist, er sanksjoner en mulig løsning, uttalte Jean-Claude Juncker, formann for eurosonens finansministre, lørdag.

– Hellas må forstå at skattebetalerne i verken Tyskland, Belgia eller Luxembourg ønsker å betale for feilene som er begått i den økonomiske politikken i Hellas, understreket Juncker.

Han sier at det er enighet blant eurosonens finansministre om at Hellas må gjøre mer for å redusere underskuddet, men at man også er åpne for å hjelpe Hellas.

Mandag reiser EUs finanskommissær Olli Rehn til Hellas, der han skal ha møter med greske finanspolitikere. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse