JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regionale verneombud i hotell og restaurant

Ansatte i hotell- og restaurantnæringa skal få regionale verneombud. Landbruket får det ikke.

frode.ronning@lomedia.no

Regjeringa legger i dag fram sin handlingsplan II mot sosial dumping. Flere av tiltakene er rettet mot sektorer med få fagorganiserte og mye svart arbeid.

Regjeringa innfører en ordning med regionale verneombud innen hotell- og restaurantnæringa. En slik ordning fungerer i dag godt innen byggenæringa.

Lavere krav til dokumentasjon

Tariffnemnda vedtok mandag allmenngjøring av tariffavtaler på en rekke områder, og regjeringa ser allmenngjøring som ett av de viktigste verktøyene mot sosial dumping. Men regjeringen synes det tar for lang tid å allmenngjøre tariffavtaler. Det tok over ett år fra LO krevde allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten ved verftene til det ble vedtatt mandag denne uka. Derfor foreslår regjeringen at det skal bli lavere krav til dokumentasjon på sosial dumping og enklere regler for saksbehandling.

- Behovet for forenkling er blitt godt synlig gjennom NHOs og Norsk Industris agering mot allmenngjøring av verkstedoverenskomsten for skips- og offshoreverftene, uttaler Fellesforbundets nestleder Anders Skattkjær.

Flere tiltak

Regjeringa har lagt fram ei liste med tiltak som skal bidra til å bekjempe sosial dumping:

– 10 millioner kroner mer til Arbeidstilsynet

– Utredning av en ordning med solidaransvar

– Id-kort i renholdsbransjen

– Bedre informasjon om yrkesskadeforsikring

– Bedre informasjon fra Arbeidstilsynet

– Tiltak mot sosial dumping i landbruket

Regjeringen la i 2006 fram den første handlingsplanen mot sosial dumping. Denne er nå i alle hovedsak gjennomført, men regjeringen minner om at det trengs innsats for å få virkemidlene fra den første handlingsplanen til å fungere godt.

Utreder solidaransvar

Ett av Fellesforbundets viktigste krav til den nye handlingsplanen er innføring av solidaransvar. Ønsket er at ikke bare arbeidsgiver skal ha et ansvar for å betale ut lønn til ansatte, men at også oppdragsgiver skal stå ansvarlig. Dette er viktig i de situasjonene der useriøse selskaper går konkurs og ansatte ikke får det de har krav på.

Regjeringa vil sette igang en utredning av en modell for solidaransvar etter allmenngjøringsloven. Regjeringa skriver at «i tillegg til å sikre faktisk lønnsutbetaling, er siktemålet for et solidaransvar å gi oppdragsgivere sterkere motivasjon til å velge seriøse underleverandører.» I utredningen vil regjeringa særlig se til ordningene i Tyskland og Nederland.

- At regjeringa fremmer dette forslaget tilsier at de støtter vårt krav om solidaransvar, uttaler Skattkjær.

Vagt om landbruket

Regjeringa er foreløpig ikke rede til å bruke tøffe tiltak for å stoppe sosial dumping innen landbruket. Her skal innsatsen bestå i informasjon og samarbeid med landbrukets organisasjoner. I tillegg skal Arbeidstilsynets tilsyn intensiveres.

Regjeringa ønsker også en analyse av bruken av utenlandsk arbeidskraft i landbruket. Fellesforbundet har ved flere anledninger vist til at bruken av utlendinger er veldig stor, og at lønns- og arbeidsforhold ikke alltid er i tråd med lover og regler.

Annonse

Flere saker

Annonse