JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Han misforstår med vilje

Kristin Halvorsen slår tilbake mot hijabkritikken fra Høyre-topp Erling Lae.

Hun mener han misforstår henne med vilje.

– Lae later som om jeg har tatt til orde for et forbud mot hijab i skolen. Han vet godt at et slikt forbud er helt uaktuelt, men han ønsker opplagt å misforstå, sier Halvorsen til NTB.

Det var under SVs landsstyremøte i helgen at Halvorsen uttalte seg kritisk om bruken av hijab i barneskolen.

– Vi er blitt varslet om at småjenter er utsatt for press for å ikle seg voksne damers religiøse plagg. Vi vet ikke hvor stort dette problemet er, men det er ikke vanlig i muslimske land at jenter i barneskolealder bruker hijab, sier Halvorsen.

– Provosert

Høyre-nestleder og tidligere byrådsleder i Oslo, Erling Lae, mener moralpolitiet på Grønland nå er avløst av et politisk klespoliti.

– Jeg er sjelden blitt så provosert. Debatten om hijabforbud må da være ett av de dummeste utslag av dobbeltmoral og snerpete formynderholdning på lenge. Kunnskapsministeren burde være mer opptatt av lærdommen inne i hodet, enn klesplagget oppå, sier Lae til Dagsavisen.

Han mener gruppetenkningen står sterkt både på den populistiske høyre- og venstresiden, og beskylder SV for å mangle forståelse og respekt for religiøs tro.

– Her ber de innvandrerjentene om å ta utdanning, og når de så begynner i videregående skole, blir de kritisert for måten de går kledd på. Signalene blir veldig tvetydige. Det man egentlig sier, er: «Jeg liker ikke at du går kledd på muslimsk vis». Dette blir det i alle fall ikke integrering av. Dette blir det bare gruppemotsetninger av, sier Høyre–toppen.

– Lae er klespoliti

SV-leder Kristin Halvorsen mener Erling Lae selv er klespolitiets fremste eksponent når det kommer til bruken av religiøse hodeplagg. Hun viser til at lovavdelingen i Justisdepartementet i 2007 ga Oslo-skolen medhold i at et forbud mot heldekkende hodeplagg som niqab og burka kunne forsvares.

– Det er derfor Lae selv som har bedt om å være klespoliti, sier Halvorsen, som medgir at hun finner gode grunner for det spesielle forbudet i Oslo.

– Jeg har forståelse for at det hemmer undervisningen når man ikke kan se elevenes ansikter, men det er altså helt uaktuelt med et forbud mot hijab, sier hun.

Ifølge Halvorsen må den enkelte skole selv ta tak i problemet, dersom det viser seg at enkeltelever presses til å bruke hijab. Hun kan imidlertid ikke si noe om problemets omfang eller hvem det er som målbærer det angivelige presset småjentene ifølge kunnskapsministeren er utsatt for. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse