JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Asylsak utløste strid

Diplomatistriden mellom Iran og Norge truer neppe forbindelsen mellom de to landene.

– Norge ønsker å videreføre et korrekt diplomatisk forhold til Iran, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Forskningssjef Iver B. Neumann ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) kaller konflikten, der begge land nå utviser én diplomat fra det andre landet, ganske uvanlig, men ikke veldig dramatisk.

– Jeg tipper at konflikten nå flater ut - etter at begge parter har vist at de tar saken alvorlig. Trolig settes det en parentes rundt det hele, mener Neumann.

Dette bekreftes av Støres kommentarer til saken.

– Norge har ikke noe ønske om å ramme det diplomatiske samkvemmet med Iran, men vi kunne ikke la være å reagere, sier utenriksministeren på telefon fra Pakistans hovedstad Islamabad.

Sterk reaksjon

Iranske myndigheter protesterte altså kraftig mot at Norge tidligere i år innvilget asyl til Mohammed Reza Heydari, som jobbet som konsul ved den iranske ambassaden i Norge fram til årsskiftet. Heydari sa opp stillingen sin 7. januar i protest mot brudd på menneskerettigheter og undertrykkelse i Iran.

24. februar ble den norske ambassadøren i Teheran innkalt til det iranske utenriksdepartementet. Under møtet ble det overlevert en offisiell note fra iranske myndigheter, samt et brev til Støre. I brevet protesterer Iran mot at Norge har innvilget asyl til Heydari.

Som en konsekvens av asylsaken ba de iranske myndighetene en norsk diplomat om å forlate Iran.

Norske myndigheter svarte onsdag med samme mynt og ba en iransk diplomat om å forlate Norge.

Kan erstattes

Utenriksminister Støre forteller imidlertid at både Iran og Norge åpner for at vedkommende diplomater kan erstattes.

– Jeg legger i det et felles ønske om at vi skal ha konstruktive, diplomatiske forbindelser, sier Støre, som likevel sier det ikke er en hverdagshendelse at diplomater blir bedt om å forlate tjenestestedet.

– Norge ønsker å videreføre et korrekt diplomatisk forhold til Iran. Vi har ikke noe ønske om å ramme det diplomatiske samkvemmet, men vi må samtidig reagere på at Iran som følge av en asylsak utviser en diplomat, presiserer Støre overfor NTB.

Han sier Norge tar sterk avstand fra Irans begrunnelse.

– En norsk asylsak behandles i tråd med internasjonale konvensjoner og av norske utlendingsmyndigheter. Vi tilbakeviser derfor Irans beslutning ved å be en iransk diplomat forlate Norge innen samme tidsfrist.

Mindre oppsiktsvekkende

NUPI-forsker Neumann understreker at det å be diplomater forlate et land er ganske uvanlig, og at det skjer når samtalen bryter sammen.

– I en slik situasjon er da dette det første skrittet man tar. Det er da vanlig at land svarer med samme mynt, slik Norge nå har gjort, forklarer Neumann.

Han sier at det er mindre oppsiktsvekkende at det skjer med et land som Iran, fordi Vesten har hatt et anstrengt forhold til landet siden 1979.

– Jeg vil ikke vurdere dette som superdramatisk, avslutter han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse