JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norske styrker skal ikke forhandle

Norske styrker i Nord-Afghanistan bør ikke forhandle med opprørerne i området, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Fredag ankom utenriksministeren Mazar-e-Sharif i Nord-Afghanistan, der rundt 100 av Norges 500 soldater i landet er stasjonert.

Sikkerhetssituasjonen i området forverres stadig, og de norske soldatene havner stadig oftere i kamp.

Selv om Støre, i likhet med FNs avtroppende spesialutsending Kai Eide tar til orde for forhandlinger med Taliban, mener han ikke at de norske styrkene bør forhandle med opprørerne i området.

– Nei, det er ikke norske militære som skal invitere til politiske samtaler, men afghanerne selv. Denne prosessen må styres og eies av afghanerne, sier han.

Møter krigsherre

Under Støres besøk i Mazar-e-Sharif sto et møte med den mektige guvernøren i området, krigsherren Ustad Atta Mohammad Noor på programmet.

– Han er en sentral politisk figur og var den eneste guvernøren som gikk aktivt ut mot president Hamid Karzai foran valget, sier Støre til NTB.

Han var særlig opptatt av å høre guvernørens syn på eventuelle fredsforhandlinger med Taliban.

– Det vil være interessant å høre hvordan de vil se på dette her i nord, sier Støre.

Ingen garanti

Fra norsk side har det lenge vært hevdet at de norske styrkene i Afghanistan har hatt en annen tilnærming til lokalbefolkningen enn andre lands styrker, noe som ikke forhindret at sikkerhetssituasjonen også har forverret seg i deres områder.

– Nærvær av styrker er ikke i seg selv en garanti for stabilitet. For meg understreker dette bare enda mer betydningen av å få til politiske løsninger, sier Støre.

Utviklingen i Nord-Afghanistan går på mange områder, ikke minst økonomisk bedre en i andre deler av landet, understreker han.

– En del av opprørsgruppenes strategi er å få oppmerksomheten bort fra det som går i riktig retning, mener Støre.

Klart skille

Utenriksministeren fastholder at det må være et klart skille mellom Norges sivile og militære innsats i Afghanistan, selv om det fra militært hold er uttrykt frustrasjon over at man dermed går glipp av sårt tiltrengt goodwill hos lokalbefolkningen.

– Jeg forstår godt at de finner det urimelig de gangene de blir mistenkt for å ha andre intensjoner enn å hjelpe folk, men vi hadde en grundig debatt om dette i Stortinget der vi gikk opp grensene mellom sivil hjelp, humanitær hjelp og militær assistanse, sier Støre.

– Det er viktig å skille nøye mellom mandater og oppgaver, og det mener jeg at det er fullt mulig å gjøre, slik at man både får anerkjent den militære innsatsen og samtidig ryddet rom for det som de sivile gjør best. Det er stor enighet både i forsvarsledelsen og utenrikspolitisk ledelse om dette, sier Støre. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse