JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Liker livslang lærling

Man blir ikke for gammel for å lære. Nylig avsluttet medlemmene i Elektromontørenes fagforening i Hedmark og Oppland sitt EVU-kurs.

csd@lomedia.no

Det er en svært konsentrert stemning i et av ELKOs mange møtelokaler i Sandvika. Men det er ikke noe vanlig møte som pågår her. I salen sitter åtte godt voksne, og garva elektrikere. I dag er de her for å lære, og få tettet noe av kunnskapsgapet de har opplevd å møte i jobbsammenheng. Særlig når de treffer på installatører med fagbrev av nyere dato enn dem selv. Kurset de har vært med på begynte som en pilot i fagforeningen i Hordaland og Sogn og Fjordane for ett og et halvt år siden. I dag er det bedre kjent som «Oppfriskingskurs for elektrikere» og er blitt arrangert i de fleste distrikter i landet med stort hell. Kurset er på til sammen to uker, og i nylig avsluttet medlemmer av elektromontørenes fagforening i Hedmark sitt kurs.

– Planen er å kjøre samme kurs for medlemmene våre i Oppland senere i år, sier leder for EVU-utvalget i fagforeningen i Hedmark og Oppland, Bjørn Tore Fremgården.

Veldig interessant

På kursets nest siste dag skal kursdeltagerne lære å bruke lysstyringssystemet til ELKO Liiving, som kan programmers ved hjelp av PC. Kursleder og prosjektingeniør ved ELKO, Geir Godheim, forklarer hvordan de skal gå frem på PCen for å gjøre denne oppgaven. «Elevene» følger konsentrert med. Her gjelder det å holde tunga rett i munn. Når det er sagt virker det som om de synes det er interessant.

– Ja, veldig. Dette kurset har i det hele tatt vært veldig bra. Det er ganske mye som har skjedd i faget siden vi selv gikk på skolen, smiler Ole André Bjørkhaug. Han forteller at da det ble kjent at fagforeningen skulle arrangere dette kurset, tente han på ideen med en gang. Han meldte seg på, men trøbbel ble det.

– Arbeidsgiver var ikke så positiv. De tenker mer på profitt for bedriften, enn å bedre kompetansen til sine ansatte. Veldig rart med tanke på at dette er noe som vil være med å heve kvaliteten og kunnskapen til elektrikerne i bedriften, slår Bjørkhaug fast.

PC-problem

På kurset er også Cato Skogheim. Også han stiller seg undrende til at arbeidsgiverne er så vanskelige med å gi montørene muligheten til å gå på kurs.

– Med tanke på hvor mye nytt som er på markedet, og hvor fort utviklingen går i faget, er dette helt nødvendig for at elektrobedriftene skal kunne opprettholde god og sikker kvalitet, slår han fast. Han synes at kurset har vært kjempebra. Og en flott måte å bli oppdatert på hva som er på markedet.

– Her har vi for det første fått frisket opp mye gammel kunnskap, samt fått innføring i mye nytt. Det siste er vel så viktig. Det er godt å kunne informere kunden om alle muligheter de nå har og samtidig vite hva disse nye mulighetene innebærer og hvordan de fungerer, smiler Skogheim. Han legger til at det å lære om programmering av lysstyring på PC er en oppgave som han ser frem til.

– Men når det er sagt så er jeg jo ikke så veldig PC-kyndig. Det var lite med PC-bruk den gangen jeg tok fagbrevet, ler han. Kunnskapen fra denne seansen tror likevel Skogheim vil bli god å ta med seg. Han er ansatt i Moelven Elektro, og bedriften planlegger å bygge et eget showrom hvor kundene kan komme og bli introdusert til de muligheter de har for å tenke strøm, lys og ikke minst enøk.

– Da er det ekstra viktig at de fleste av oss ansatte har kunnskapen i orden, slik at vi på den beste mulige måten kan veilede kunden og gi dem råd for hvilke løsninger som vil passe dem best, slår Skogheim fast.

Annonse
Annonse