JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kan idømme delt foreldreansvar

Domstolene kan nå idømme delt foreldreansvar ved samlivsbrudd.

Idømmelse av delt foreldreansvar var det mest omstridte punktet da Stortinget tirsdag vedtok endringer i barneloven.

Det blir blant annet innført en varslingsplikt på seks uker ved flytting innenlands. Plikten gjelder både den som har barnet fast boende hos seg og den som har samværsrett.

Definisjonen av vanlige avtaler om samvær med barn utvides til å gjelde én overnatting i uka ved at ettermiddagssamværet forlenges med overnatting.

Målet for lovendringene er barnets beste og barnets rett til å kjenne begge sine foreldre og best mulig samvær med begge.

I utgangspunktet for loven kan foreldrene avtale at barnet skal bo fast hos begge, men etter tirsdagens lovendring kan domstolene idømme delt bosted.

– Det er bare i særlige tilfelle det kommer til å bli idømt delt bosted. Når en saken kommer for retten, er konfliktnivået kommet så langt at en frivillig løsning er umulig, sa Arbeiderpartiets hovedtaler, Gunn Karin Gjul.

Den nye loven presiserer dessuten at all form for vold mot barn er forbudt, selv om det skjer som et ledd i barneoppdragelsen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse