JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever løft for lavtlønte

Fellesforbundet vil prioritere likelønn gjennom å gi ekstra lønnsløft til de lavtlønte.

kjell.werner@anb.no

Industriarbeidere og hotellansatte setter rammen for årets lønnsoppgjør.

– De som har minst skal få mest. Alle kvinnene i hoteller og restauranter skal få mer i kroner og øre enn guttene og jentene i verkstedsindustrien, sier forbundsleder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Skal noen få mer, så må andre få mindre, sier forbundslederen og hever en advarende pekefinger mot de som kommer etter Fellesforbundet i lønnsoppgjøret.

Kravet er at alle skal få opprettholdt kjøpekraften mens lavtlønte grupper skal få noe ekstra.

Industrien i front

Fredag starter forhandlingene om frontfagene i industrien, men om en drøy uke følger forhandlingene for hoteller og restauranter. Fellesforbundet har også disse medlemmene i sine rekker. Bakke sier at hotelloppgjøret vil danne en klar mal for andre oppgjør, siden denne bransjen ikke har lokale forhandlinger.

– Det som blir gitt av lavlønnsinnretning både for industrien og hotellansatte vil legge malen for innretningen av lavlønnstillegg i overenskomster som kommer senere i forhandlingene. Hotelloppgjøret blir førende for hvordan man definerer rammen som først blir gitt til industrien, sier Bakke.

Samme ramme

Forbundslederen mener at også offentlig sektor må holde seg innenfor den samme økonomiske rammen som konkurranseutsatte bedrifter.

– Men de har muligheter til å styre en del av rammen til kvinnedominerte yrker, sier Bakke.

Han advarer imidlertid mot å ta i for hardt i oppgjøret.

– Vi må passe oss for at kostnadene ikke blir så store at det får konsekvenser for arbeidsplassene og hoteller må stenge dørene. Deler av kostnadsøkningen vil bedriftene kunne ta igjen hos kundene, men det er begrenset hvor mye man kan legge på prisene, sier Bakke.

Presset øker

– Samtidig må vi passe oss for at ikke presset på den enkelte hotellansatte blir for stort, sier Bakke og tenker spesielt på de som vasker og rer opp senger.

Han frykter mer outsourcing av arbeidsoppgaver, som igjen vil føre til dårligere lønns- og arbeidsvilkår.

– Da må folk jobbe mer for samme lønn, altså vaske flere rom og re enda flere senger, sier Bakke.

Beskjeden er klar til hotellkonger som Petter Stordalen.

– Han må fordele litt annerledes, sier Bakke og skynder seg med å legge til at de som driver godt i hotellbransjen skal ha honnør også. (ANB)

Annonse
Annonse