JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Olje-Norge må kutte

Hvor må Norge kutte når oljen tar slutt? Regjeringen kan jo begynne med å halvere antall norske kommuner, mener økonom.

Sjeføkonom Terje Strøm ved Ny Analyse har regnet seg fram til at Norge kan spare mellom 3,5-4 milliarder årlig på budsjettene om antall kommuner gikk ned fra 430 til 215, skriver Dagsavisen.

Det er det viktigste rådet han vil gi til regjeringen foran neste ukes budsjettkonferanse på Thorbjørnrud, der en strammere, framtidig norsk økonomi blir et stort tema.

– Sneglefart

Dramatiske kommunereduksjoner er jo ellers som musikk i Høyres ører, og i dag skal Strøm og flere andre samfunnsøkonomer innlede nettopp på et Høyre-seminar i Stortinget, som tar for seg norsk økonomi den dagen oljepengene tar slutt. Strøm, som har en fortid som rådgiver for Høyres finansfraksjon i Stortinget, hevder at det likevel er som samfunnsøkonom han snakker når han tar til orde for et kraftig kutt i Norges 430 kommuner.

– Regjeringen går for frivillighet, men da går det også med sneglefart. Siden 2003 har vi bare fått redusert antall kommuner med fire. Hadde vi greide å kutte ned til halvparten, ville vi fått bedre tjenester for folk flest, og penger til å lønne 5.000 flere lærere, og 5.000 flere pleiere i eldreomsorgen, hevder Strøm.

Han skriver i bloggen sin at han mener å høre et «hurra!» for dette forslaget langt inne i Finansdepartementet, på Stortinget, og kanskje også fra den kommende budsjettkonferansen på Thorbjørnrud.

– Det er synd Jens Stoltenberg er tatt som gissel av Sp i regjeringen, et parti som er en stor bremsekloss når vi snakker om kommunesammenslåinger. For jeg tror han som gammel sosialøkonom ser dette poenget svært godt, mener Strøm.

– Det haster

Ikke uventet er dette tanker som appellerer sterkt til Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner, som åpner seminaret i dag.

– En sterkere stimulans til kommunesammenslåinger er et godt råd. Generelt haster det for regjeringen å komme i gang med reformer av denne typen, for etter 2020 vil utgiftsveksten øke kraftig som følge av eldrebølgen. Vi må ikke la oljerikdommen skygge for helt nødvendige reformer, advarer Sanner.

SSBs forskningsleder Erling Holmøy kommer også til bruke å store deler av sitt innlegg på dagens økonomiseminar til å «male fanden på veggen» for norsk økonomi etter 2020.

– Da kommer eldrebølgen til å ta skikkelig av. Det er først da det vil bli virkelig vanskelig å bli finansminister i Norge, sier Holmøy til Dagsavisen, som likevel også mener at regjeringen må starte å stramme inn i offentlig sektor allerede nå. Han drar litt på spørsmålet om han syns Stoltenberg-regjeringen gjør nok.

– I 2009 var det nødvendig med en rekke midlertidige krisetiltak. Nå ser jeg lite som tyder på en krise i norsk økonomi. Da syns jeg det er litt skummelt at Stoltenberg-regjeringen ikke har et strammere budsjett for 2010. Det er en vekst i offentlige utgifter der som går til mer permanente satsinger, som blant annet barnehager, eldreomsorg, kulturløft, og forsering av nasjonal transportplan. Dette er jo ikke tiltak man bare kan «skru av», sier han. (ANB)

Annonse
Annonse