JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldrebølge om ti år

Eldrebølgen slår for alvor inn over Norge om ti år, samtidig som oljeinntektene når toppen.

kjell.werner@anb.no

– Vi er allerede inne i eldrebølgen, men det er først i 2020 at det blir mange 80-åringer, sier forskningsleder Erling Holmøy i Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Men det er nå politikerne må ta de rette valgene, sier Holmøy til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi kan doble standarden innen helse- og omsorg fram til 2020, men deretter må det kuttes både i standard og bemanning, poengterer SSB-forskeren.

Må betale

Han mener at Ola og Kari må være forberedt på kutt i offentlig velferd og store skattelettelser om ti års tid.

– Men det vil være rom for tjenester utenfor offentlig sektor for dem som er villige til å betale, legger han til.

Holmøy mener det ligger stor dynamikk i ønsket om økt standard innen helse og omsorg.

– Hvis vi legger inn en forsiktig standardvekst på en prosent, vil sysselsettingsbehovet bli firedoblet innen 2060, sier SSB-forskeren.

Strammere regel

Holmøy roser den såkalte handlingsregelen for oljepengebruk som styringsverktøy, men han etterlyser en strammere regel. Holmøy er overrasket over at statsministeren snakket så alvorstynget om krisen i fjor.

– Det er veldig rart at krisebegrepet ble brukt så sterkt. På den måten har regjeringen gjort det legitimt å be om mer penger til alt mulig. Dette kan ha blitt misbrukt, sier han.

Handlingsregelen sier at staten skal bruke bare fire prosent avkastning av oljefondet i et normalår. I år blir det brukt 45 milliarder mer enn denne regelen.

For mye i år?

Holmøy mener det var riktig å komme med en ekstra krisepakke i fjor, men han stiller spørsmålstegn ved om det var riktig å bruke enda mer penger i år.

– Regjeringen faset ut mange midlertidige krisetiltak, men har i stedet brukt mer penger på omsorg, barnehager, forskning, vei og bane pluss kultur, sier Holmøy. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse