JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Klimakrisen er ikke uovervinnelig, men det haster

Norsk Tjenstemannslag (NTL) har hatt klima og miljø som tema på en større konferanse som denne uken er avholdt på Sørmarka. Flere spennesde innledere har snakket fra sitt ståsted, og deriblant Bellonas grunnlegger Frederic Hauge.

Klimakrisen er et stort, men ikke uovervinnelig problem. – Den største utfordringen er at vi har veldig dårlig tid, fastslår Bellona-leder Frederic Hauge.

Utslippene må kuttes med 80 prosent

Den kjente miljøaktivisten kom med store brannfakler, men også mange eksmpler på hva som kan gjøres for å redusere den globale klimautfordringen vi står overfor. Men til det kreves det vilje til handling, og økonomsik satsing.

– 80 prosent av den globale energiproduksjonen kommer fra fossilt brensel. 2,7 prosent av verdens utslipp kommer fra olje og gass. For å stanse den globale oppvarmingen på maksimalt to grader, må utslippene kuttes med rundt 85 prosent innen 2050, sier Hauge.

For millioner av mennesker er ikke klimaendringene et skummelt framtidsscenario. Det skjer nå. - Stillehavsøyer er i ferd med å settes under vann, og befolkningen på Maldivene har kollektivt søkt asyl i Australia, sier Hauge.

Må ha lagsiktige rammevilkår

Han forteller om sitt virke gjennnom 24 år i Bellona. - Det var morsomt å bryte seg inn på fabrikkområder og grave opp gifttønner. Men etter hvert ble vi invitert inn. Nå samarbeider vi med deler av næringslivet i flere land om store miljøprosjekter, forteller han. Det bærer frukter.

– Det er avgjørende med dialog med næringslivet. Vi må også ta et ideologisk oppgjør med hvordan vi driver miljø- og næringspolitikk, sier Hauge.

Han mener næringslivet ikke har forutsigbarhet i Norge.

– De vet ikke hva som skjer i neste statsbudsjett. Det er en katastorfe for norsk næringsliv. Det er næringslivet som sitter med løsningen. Men skal de kunne satse, må de ha langsiktige, forutsigbare rammevilkår, sier han.

CO2-håndtering

De store utslippene kan reduseres ved å fange CO2 fra store utslippskilder, som for eksempel kull- og gasskraftverk, og deretter deponere CO2 slik at utslipp til atmosfæren unngås.

– Bruk av CO2-håndtering, kombinert med storstilt satsing på mer effektiv utnyttelse av energi og økt bruk av fornybar energi, er en forutsetning for å unngå dramatiske klimaendringer, sier Hauge. Han er skuffet over at regjeringen ikke tør å satse mer på vindmøller, solcellepaneler, bioenergi og el-biler.

Hauge fastslår også at det haster med å satse mye mer på forskning. En dobling av forskningsinnsatsen er et minimum.

På ett område mener han regjeringen har vært risikovillig. CO2-håndteringen ved gasskraftverket på Mongstad.

– Det kommer sikkert til å bli mange skandaler rundt Mongstad, men vi kommer til å lære - og lære enda mer. Det er viktig, sier han.

101 løsninger

Bellona har nylig utgitt et gratismagasin der de setter søkelyset på løsninger på klimakrisen. Ikke mindre enn 101 løsninger skisseres - fra de store globale til hva som må gjøres her hjemme. Og litt om hva vi som enkeltmennesker kan bidre med.

Magasinet omtaler også flere større miljøprosjekter.

Annonse

Flere saker

Annonse