JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Står lenger i jobb på Stord

Aker Stord AS har fått pris for sin aktive seniorpolitikk som har ført til at eldre arbeidstakere står lenger i jobb. Bedriften arbeider for å beholde 150 ansatte som snart fyller 62 år.

– Vi er veldig godt fornøyd med at bedriften har fått denne prisen, sier Fellesforbundets klubbleder Rune Rafdal.

– Prisen er en stor inspirasjonskilde for oss. Klubben støtter prosjektet. Sosialtillitsvalgt Harald Gjøseter har vært med fra starten av og fulgt utviklingen tett gjennom de siste åra. Han var blant dem som mottok prisen mandag. Prisen overleveres av arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Mistet kompetanse

– Hvilke grep har bedriften gjort for å få ansatte til å stå ut over 62 år? – Det er iverksatt en rekke tiltak for å gjøre hverdagen lettere. Arbeidsdagen på en industriarbeidsplass som vår kan være tøff. Vi driver med bygging av olje- og gassinstallasjoner, forteller Rafdal.

– Nær sagt like mange som tok ut avtalefestet pensjon (AFP) gikk av med uførepensjon, og slik forsvant verdifull kompetanse. Bedriften har vært åpen for omplassering, og eldre arbeidstakere har fått ei ukes ekstra ferie. I tillegg har direktøren innkalt til mer sosiale og motivasjonsskapende samlinger, svarer klubbleder Rune Rafdal.

Representerer en verdifull ressurs

– Seniorpolitikken i Aker Stord bygger på et verdigrunnlag om at godt voksne medarbeidere representerer en verdifull ressurs for bedriften, sier direktør i Senter for seniorpolitikk, Åsmund Lunde. Han mener at bedriftens seniorpolitikk er langsiktig, resultatfokusert og utviklingsorientert, og at den viser at bedriften har et klart formål om å ivareta og videreutvikle den kompetanse seniorer besitter.

–Tallene fra Aker Stord er flotte og viser hvor godt man kan lykkes når bedriftens ledelse har fokus på god seniorpolitikk, sier Lunde. Beregninger fra ECON-Pöyry viser at samfunnet vil tjene mellom 30 og 37 milliarder kroner i året hvis seniorene jobber ett år lenger.

150 ansatte snart 62 år gamle

Administrerende direktør Jan Tore Elverhaug i Aker Stord, datterbedrift av Aker Solutions, har 150 medarbeidere som passerer 62 år de nærmeste årene, og som det er viktig å beholde lengste mulig. Aker Stords mål er å forlenge tiden de ansatte jobber før de går av med pensjon med et halvt år for hvert år som går. Til nå har man lykkes med å forlenge de ansattes yrkeskarriere med 0,4 år årlig gjennom en aktiv seniorpolitikk.

– Som en del av seniorpolitikken, har vi stort fokus på vårt kompetanseoverføringsprogram. Vi kan ikke tillate at våre seniormedarbeidere med 30-35 års verdifull erfaring fra offshoreindustrien går av med pensjon uten å ha lært alt de kan videre til yngre og mer uerfarne kolleger. Det gjelder både ingeniører og operatører, sier Jan Tore Elverhaug.

Overlevering av viktig kompetanse

– God seniorpolitikk er også et spørsmål om å behandle eldre arbeidstakere på lik linje med øvrige ansatte. Vi snakker ikke om pleietrengende mennesker, men eldre arbeidskraft som ønsker å bli sett og hørt i hverdagen og få tilbud om videreutdanning på linje med andre, sier sosialtillitsvalgt Harald Gjøseter.

– Det er også et spørsmål om økonomi og om å beholde kompetansen i bedriften. Arbeidslivet møter nå de store etterkrigskullene med en alder på 62 og 63 år. Disse har lang og bred arbeidslivserfaring og har en kompetanse som må overleveres yngre arbeidskraft.

Hva er målsettingen med prosjektet? – Prosjektet er en del av IA-avtalen, altså inkluderende arbeidsliv, og målet er å heve avgangsalderen. Det mer klangsitkige målet er å heve alderen for avgang med et halvt år. Et stykke på vei har vi allerede kommet, men det vil fortsatt ta tid før vi kan fastslå om vi tar de riktige grepene.

En dag ekstra fri pr. måned

Hva er gulrota? – Ansatte som står ut over 62 år får en dag ekstra ferie for hver måned. Dette betyr at de kan få 8 ukers ferie. Nå er spørsmålet om ferie veldig invividuelt. I dag er det flere som ikke tar ut all ferie, men ekstra fridager er et av tilbudene. Et annet tiltak er arbeidstakeres rett til å arbeide deltid. Denne retten innebærer at det er opp til bedriften å finne gode løsninger, svarer Harald Gjøseter.

Aker Stord er en stor aktør innen bygging av olje- og gassplattformer og har mer enn 1.200 ansatte. Aker Stord er eid av Aker Solutions.

Annonse
Annonse