JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skrekkmåling for KrF

KrF ville blitt sittende igjen med bare Dagfinn Høybråten på Stortinget om søndagens meningsmåling i VG var valg.

KrF går tilbake 1 prosentpoeng i målingen og ender på 3,9 prosent, under sperregrensa.

Beregningene viser at stortingsgruppa dermed ville blitt redusert til én person, og at bare Høybråten ville blitt valgt inn på direktemandat fra Rogaland.

Også på flere andre målinger de siste ukene har KrF vært under eller like i nærheten av sperregrensen. I gjennomsnitt på alle meningsmålingene i februar fikk partiet 4,4 prosents oppslutning.

– Turbulent

Partileder Dagfinn Høybråten sier det er naturlig med en viss tilbakegang etter turbulensen i partiet siden Inger Lise Hansen trakk opp en debatt om partiets profil.

– KrF har vært gjennom en turbulent periode. Det er naturlig at dette også viser seg på meningsmålingene, sier Høybråten til VG.

Han sier videre at et er hyggelig at partiet er inne med et distriktsmandat fra Rogaland, men at han ikke kan slå seg til ro med målinger som bare gir en representant på Stortinget.

Reelt større?

Ved stortingsvalget i fjor høst fikk KrF 5,5 prosents oppslutning fra velgerne og ti representanter på Stortinget.

Valgforsker og professor ved NTNU, Anders Todal Jenssen, mener at KrF har litt mer å gå på enn hva den siste målingen indikerer:

– Reelt sett tror jeg KrF befinner seg over sperregrensen, og at deres oppslutning i utgangspunktet er større enn Venstres, sier han til VG.

Ap under 30

Målingen som InFact har utført er heller ikke hyggelig nytt for Arbeiderpartiet, som faller 2,5 prosentpoeng til 29,6 prosent. Det ville betydd et tap på elleve mandater.

Det er lenge mellom hver gang Ap måles under 30-tallet, og gjennomsnittet for meningsmålingene i februar var 32,6 prosent.

Ap-nestleder Helga Pedersen sier at Ap går fram på en annen måling denne uken, slik at det er vanskelig å trekke konklusjoner. Hun ser ikke bort fra at diskusjonen rundt innstramningene på statsbudsjettet for neste år kan ha påvirket velgerne.

Frp vokser

Frp derimot ville økt med 1,4 prosentpoeng til 25,2 prosent, og partiet haler dermed inn på Ap.

Todal Jensen mener Ap må belage seg på tøffere konkurranse fra Frp i tiden som kommer, fordi Ap ikke lenger har drahjelp av finanskrisen.

Høyre går tilbake 0,3 prosentpoeng til 22,8 prosent, og Venstre kan notere seg for en framgang på 0,7 prosentpoeng til 4,4 prosent.

På den rødgrønne siden ville både SV og Sp økt, SV med 1,2 prosentpoeng til 6,6 prosent, og Sp med 1,1 prosentpoeng til 5,3 prosent.

Om målingen var valg, ville de rødgrønne regjeringspartiene fått 74 mandater, mens partiene i sentrum og til høyre ville fått 94. Høyre og Frp ville alene fått 85 mandater. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse