JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Raser mot kutt i u-hjelpen

Redd Barna og Flyktninghjelpen raser mot regjeringens angivelige kutt i bistandsbudsjettet neste år.

– Dette er helt uakseptabelt, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mandag kunne ANB fortelle at regjeringen ventelig kutter to milliarder kroner i bistanden på neste år statsbudsjett. Begrunnelsen er at regjeringen bare har lovet at nivået på bistanden skal holdes over en prosent av brutto nasjonalinntekt.

I år er bistandsbudsjettet på 1,09 prosent. Staten vil kunne spare inn om lag to milliarder kroner på å kutte en snau promille på bistandsbudsjettet.

Redd Barnas generalsekretær mener det er flere grunner til ikke å redusere Norges bistand til verdens fattige.

– Norge er ett av de landene i verden som klarte seg best gjennom finanskrisen, mens mange av de fattige landene sliter med både finanskrise, klimakrise og matvarekrise, sier Wang.

Sykdommer rammer

Hun viser videre til de såkalte tusenårsmålene som er satt internasjonalt.

– Her har vi fem år på oss til å oppfylle målene. 8,8 millioner barn dør årlig av sykdommer som det er mulig å forebygge eller behandle, sier hun og trekker fram at det er 72 millioner barn i verden som ikke har skolegang.

– Sist, men ikke minst er det viktig å se på signalvirkningen av et norsk kutt i bistandsbudsjettet. Mange land følger med på hva Norge gjør. Det blir lagt merke til om vi kutter to milliarder i vår bistand til verdens fattige, sier Wang.

Økende behov

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen er veldig kritisk til kutt i norsk bistand.

– Behovene for nødhjelp og bistand er større enn noen gang, og behovene øker fortsatt. Ekstremvær og klimakrise fører til humanitære hjelpebehov. Samtidig har finanskrisen ført til at tradisjonelle donorer ikke har råd til å hjelpe, sier Rasmusson.

– Det internasjonale samfunnet har altså færre penger til rådighet. Da blir det feil når Norge som et av verdens rikeste land skal stramme inn på uhjelpen. Norge regnes som en viktig donor og politisk aktør i internasjonal bistand. Denne rollen må ikke svekkes, sier Rasmusson.

God begynnelse

Fremskrittspartiets talsmann karakteriserer bistandskuttet som en god begynnelse.

– Vi er fornøyd med signalene om kutt på to milliarder kroner i bistand. Det er en begynnelse, sier stortingsrepresentant Peter N. Myhre, Han er medlem av Stortingets utenrikskomité og bistandspolitisk talsmann i Frp.

– Spørsmålet er bare om man kutter på riktige områder og klarer å redusere korrupsjonen, sier Myhre.

Han mener det er riktig å kutte støtte til klima- og skogsatsing i land som har store korrupsjonsproblemer. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse