JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IA-avtalen

IA er en forkortelse for «Intensjonsavtale for et mer inkluderende arbeidsliv». Avtalen har tre delmål:

– Sykefraværet skal reduseres med 20 % sammenliknet med 2. kvartal i 2001. Det vil si at sykefraværet skal ned til 5,6 %. i dag ligger fraværet på 7,7 %.

– Øke sysselsettingen for personer med nedsatt funksjonsevne.

– Øke pensjoneringsalderen med 6 måneder.

Parter i avtalen er regjeringen og de store organisasjonene i arbeidslivet.

LAST NED: IA-avtalen for perioden 2010-2013

LAST NED: Protokoll om felles innsats for redusert sykefravær

Den første IA-avtalen ble undertegnet av myndighetene og partene i arbeidslivet i oktober 2001. Det delmålet man har hatt mest suksess med til nå er det som går ut på å få folk til å stå lengre i arbeid. Pensjoneringsalderen er gått opp med 6 måneder i perioden vi har hatt IA-avtaler. I de bedriftene som har inngått lokal IA-avtale har man også kunne måle en viss nedgang i sykefraværet.

i 2006 brøt det ut en heftig strid mellom regjeringen og en samlet front av arbeidslivets organisasjoner etter at daværende arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen varslet at regjeringen ville pålegge arbeidsgiverne mer av det økonomiske ansvaret for sykelønna. Striden endte med at regjeringen måtte gjøre retrett.

LES OGSÅ: IA-avtalens historie

Annonse
Annonse