JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha førskole i videregående

Regjeringspartiene vil ha en slags førskole for å redusere frafallet i videregående skole.

kjell.werner@anb.no

– Tilbud om forkurs, kortere kurs eller et halvt års kurs i basisfag kan tette et kunnskapshull for mange elever i overgangen mellom ungdomsskole og videregående skole, sier stortingsrepresentant Marianne Aasen (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi må få en slags førskole for videregående. Vi kan for eksempel kalle det VG0 (null), sier hun og legger til at det vil ta litt tid å få etablert et slikt tilbud.

– Det er jo også et spørsmål om penger, presiserer lederen i Stortingets utdanningskomité. Hun poengterer at det også må utredes og lages en mal for hvordan et slikt forkurs bør være.

Klar sammenheng

Marianne Aasen mener det er en tett sammenheng mellom svake resultater i ungdomsskolen, høyt fravær og frafall i videregående opplæring. De obligatoriske kartleggingsprøvene som er innført i videregående og grunnskolen skal bidra til å avdekke slike problemer.

– Hovedfokus er å styrke opplæring i lesing, skriving og regning på barneskolen. Det vil gi resultater, men først etter hvert. En del av dagens ungdommer har ikke godt nok grunnlag til å kunne ha utbytte av videregående skole, inkludert yrkesfag. Da må vi ta fatt i det problemet, sier Aasen.

Gode prosjekter

– Det finnes gode prosjekter og ordninger i fylkene som det kan høstes erfaringer fra, sier hun.

Aasen viser til Arbeidsinstituttet i Buskerud som gir tilbud til elever som har behov for et alternativ til skole hvor de kan få veiledning og hjelp til å komme videre med valg av utdanning og yrke.

Hun mener at regjeringen må kartlegge hvilke tilbud som finnes til denne gruppen ungdom og hvilke resultater som oppnås.

– Vi må få en vurdering av hvordan slike tilbud med dokumentert effekt, kan gjøres tilgjengelig i alle fylker, sier Marianne Aasen. (ANB)

Annonse
Annonse