JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Slutt å spise fisk

Kurt Oddekalv er redd for giftig oppdrettsfisk, og ber folk om å slutte å kjøpe fisk de ikke vet hvor kommer fra.

thomas.hildonen@anb.no

– Landet vårt er bygd opp på fisk, så det er helt for jævlig å måtte si det. Men jeg føler at jeg ikke har noe valg lenger, sier lederen i Norges Miljøvernforbund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Spis gjerne skrei, sild og makrell. Og fisk som er fisket selv. Men styr unna laks, torsk og sei som man ikke vet hvor kommer fra, sier Oddekalv.

Skandale

Han mener det uhørt at oppdrettsnæringen bruker lusemiddelet diflubenzuron.

– Det står klart på etiketten. Meget giftig for vannlevende organismer, og kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i vannmiljøet. Skal ikke brukes nærmere enn 30 meter fra vann. Og så bruker oppdrettsnæringen denne giften. Ganske utrolig! Jeg har ikke ord for hva jeg føler. Det er bare å se på hva giften gjør med fisken, og et eksempel er tusenvis av monstertorsk.

– Forgifter befolkningen

Han raser både mot Mattilsynet og fiskeriministeren, og mener at de ikke er sitt ansvar bevisst.

– Mattilsynet kan ikke garantere for at fisken er ren, men gjør ingenting med det. Den eneste løsningen er å slakte ned all oppdrettsfisk som er resistens mot lusen. Nå går det utover en uskyldig tredjepart, nemlig det norske folk, sier Oddekalv.

Ifølge NTB er Mattilsynet bekymret over den økte bruken av kjemikalier på oppdrettsfisk og virkningen dette har på villfisk i nærheten av anleggene, men vurderer likevel ikke den økte kjemikaliebruken som farlig for konsumentene. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse