JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vis solidaritet – Ta tran

Omega 3 er et kosttilskudd som skal minske faren for hjerte- og karesykdommer. Antageligvis øker det faren for undertrykkelse i stedet.

torgny.hasaas@lomedia.no

Hvert år kjøper nordmenn Omega 3 for 330 millioner. I to programmer har svensk TV (SVT) viste historien bak Omega 3-kapslene du kjøper i butikken for å gi deg bedre helse. I går vist Brennpunkt på NRK et sammendrag av programmene.

Historien starter i den Vest-sahariske havnebyen Dakhla. Her ligger det europeiske fiskebåter på rekke og rad. Det er fiskebåter som har solgt sine europeiske kvoter for så å starte industrifiske utenfor Vest-Afrika med bekvemmelighetsflagg. Problemet er at Dahkla er en del av Vest-Sahara som siden 1975 har vært okkupert av Marokko. Vest-Sahara var en spansk koloni og i det tomrommet som oppsto i Spania i forbindelse med Francos død, så Marokko sitt snitt til å okkupere landet.

Okkupasjonen har vært fordømt av FN som ser på Vest-Sahara som det siste uløste kolonispørsmålet i Afrika. Men de svenske fiskerne i Dahkla sier at de forholder seg til marokkanske myndigheter og har tillatelse fra dem til å drive fiske.

Mens de europeiske industribåtene fisker på ressursene, er den opprinnelige befolkninga fordrevet fra havet til flyktningleire i innlandet og uten mulighet for å opprettholde sitt tradisjonelle fiske.

Fisken kunne vært verdifull næring for den lokale befolkningen. I stedet blir det produsert fiskeolje som på norske skip havner blant annet i Kristiansund. Blant de som tjener penger på denne trafikken, er NHO-president Paul-Chr. Rieber.

Utfra den vest-sahariske fiskeoljen blir de norske Omega3-kapslene produsert. Omega 3 er et livsviktig næringsmiddel. Men det er ikke nødvendig å spise Omega 3-kapsler. For de aller fleste er det nok å spise et måltid fisk i uka. Sardiner, sild eller makrell på brødskiva hjelper også på å få nok Omega 3. Ønsker du å forsikre deg ytterligere er tran et utmerket supplement.

Omega 3-hysteriet er et eksempel på at i den «moderne» verden blir spesielt helsebehov kommersialisert og løsrevet fra sin sammenheng, og resultatet blir som i dette tilfellet at det tar maten ut av munn på fattigfolk.

Annonse
Annonse