JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kronetillegg viktig for likelønn

Likelønn og rett til hel stilling og fast ansettelse, vil være blant hovedkravene til Fagforbundet ved lønnsoppgjøret senere i år.

Landsstyret i forbundet vedtok kravene på sitt møte torsdag. I tillegg venter forbundet harde forhandlinger om pensjon.

– Likelønnsføringer vil bli gjennomgående for hele lønnsoppgjøret, sier forbundsleder Jan Davidsen.

Kravene om likelønn og hele stillinger er viktig for Fagforbundet fordi hovedtyngden av medlemmene er kvinner, ofte lavtlønnet og i deltidsstillinger.

– Generelle kronetillegg er best for å forhindre for store lønnsforskjeller, slår forbundslederen fast.

Andre likelønnstiltak han trekker fram er heving av minstelønnssatser, utvidet ansiennitetsstige og likelønnsføringer ved lokale forhandlinger.

Forsterket rett til hele stillinger, heving av ulempetillegg og uttelling for kompetanse og ledelse er andre tiltak som trekkes fram for å gi kvinner et lønnsløft.

Kronetillegg

Sentrale forhandlinger og kronetillegg, er Fagforbundets resept for å sikre rettferdig fordeling og sosial profil.

Davidsen slår fast at likt kronetillegg vil gi sterkere gjennomsnittlig lønnsvekst for kvinner enn for menn fordi det er flere kvinner enn menn i lavlønnsgruppene.

Skal regjeringspartiene medvirke til økt likelønn slik det kommer fram i Soria Moria 2, er det en forutsetning at partene gjennom forhandlinger selv avklarer hvilke grupper som skal prioriteres.

– Fagforbundet skal gjøre sitt for å sikre en bred tilnærming til disse utfordringene, heter det i en uttalelse fra landsstyret.

Davidsen har ikke noe klart svar på hvordan partene skal klare dette, men regner med at man skal bli enige. Fagforbundet vil blant annet spille inn økte ulempetillegg som et viktig bidrag.

– Ønsker mindre deltid

Mindre deltid er et annet sentralt krav. De siste tallene fra kommunesektoren viser at det er lang vei å gå fordi stadig flere jobber deltid i kommunene.

De siste tallene fra Statistisk sentralbyrås kommuneundersøkelse (Kostra) viser at den gjennomsnittlige stillingsprosenten i kommunene gikk ned fra 77 prosent i 2008 til 76 prosent i fjor.

Leder i LO Kommune, Klemet Rønning-Aaby, sier til NTB at dette kommer til å bli en av de vanskeligste spørsmålene i årets lønnsoppgjør.

LOs representantskap vil sette ned et partssammensatt utvalg med regjeringen og offentlig sektor for å vurdere deltid. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse