JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ikke styres av EU

Justisminister Knut Storberget vil samordne Norges migrasjonspolitikk med EU, men avviser at Norge skal la seg styre.

– Vi skal gå inn i en dialog med EU hvor vi må gi og ta. Det betyr at vi ikke kan diktere EU – og at vi noen ganger må føye oss, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.

Fredag la han fram stortingsmeldingen «Norsk flyktning- og migrasjonspolitikk i et europeisk perspektiv», hvor det blant annet tas til orde for en full innlemmelse i EUs utlendingspolitikk.

– Jeg tror at vi kan hjelpe flere på en bedre måte dersom vi samordner asyl– og migrasjonspolitikken vår med andre land, begrunnet justisministeren da han presenterte meldingen på Litteraturhuset i Oslo.

– Ikke udemokratisk

Et viktig ledd i migrasjonssamarbeidet mellom EU og Norge skal etter planen være norsk deltakelse i EUs overvåkingsorgan for asylfeltet (EASO) - et nytt organ som ikke er omfattet av Schengen-avtalen som Norge er en del av.

Det er ikke uproblematisk, ifølge førsteamanuensis i europeisk integrasjon ved Universitetet i Agder, Jan Erik Grindheim.

– Ved å delta i EASO vil Norge måtte implementere lovgiving som vi ikke har vært med på å utforme. Det er veldig udemokratisk, sier Grindheim til NTB.

Knut Storberget er imidlertid ikke bekymret for det norske demokratiet, og hevder at Norge har vært med på utformingen av det nye overvåkingsorganet, til tross for at vi ikke har noen offisielle påvirkningsmuligheter.

– Jeg er av den oppfatning at EU er svært lyttende overfor Norge når det kommer til integreringspolitikk. Vi har godt renommé på dette området, sier han til NTB.

– Streng, men human

Et overordnet mål i den nye stortingsmeldingen er å få ned antall asylsøkere, og ifølge Storberget vil det føre til en strengere, men også mer rettferdig og human asylpolitikk.

– Ingen er tjent med at en masse mennesker søker opphold i Norge uten å ha rett på det. Hvis vi får ned antall asylsøkere til Norge vil det gi oss bedre mulighet til å hjelpe dem som virkelig trenger det, sier justisministeren.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) stiller seg positiv til regjeringens ønske om å delta i en felles europeisk asylpolitikk, men er ikke udelt positiv til stortingsmeldingen som ble lagt fram fredag.

– Vi er skuffet fordi begrunnelsen for den nye politikken er et behov for innstramminger, og ikke et behov for å styrke rettssikkerheten til de som trenger hjelp, sier konstituert generalsekretær Sylo Taraku til NTB. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse