JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever øko-andel ved offentlige innkjøp

Oslo (ANB): Nå må offentlige virksomheter kreve at anbydere skal levere minimum 15 % økologisk mat, når de legger ut nye anbud på kantinedrift og matleveranser.

Det krever Landsmøtet i fellesorganisasjonen for økologiske produksjon og forbruk, Oikos. Organisasjonen viser til at Regjeringen har satt som mål at andelen økologisk mat skal være 15 prosent i 2020.

«Forskrift om offentlige anskaffelser må endres slik at det blir tydelig hvilke miljøkrav virksomhetene kan og skal stille til sine leverandører», heter det i en uttalelse fra Landsmøtet.

– Når offentlige virksomheter ikke stiller miljøkrav til sine egne innkjøp, stiller det politikernes utsagn og fastsatte politiske mål i et merkelig lys, mener leder i Oikos, Kristen Ulstein.

– Det offentlige er en stor innkjøper, som har stor påvirkning på markedet. Det offentlige må gå foran med et godt eksempel, hvis politikerne skal ha troverdighet når de stiller forventninger til at befolkningen skal endre sine private innkjøpsvaner.

Oikos mener det bør være et ufravikelig kvalifikasjonskrav at anbydere kan levere økologisk mat og at det bør inngå en minimumsandel av økologisk i tildelingskriteriene for nye kontrakter.

– Både staten, fylkene og kommunene må ta ansvar for at Regjeringens mål blir nådd. Det har stor signaleffekt når barnehager, SFO og skoler serverer økologisk mat, særlig fordi foreldre er en bevisst forbrukergruppe. Også maten til pasienter i helseinstitusjoner har stor betydning, tror Kristen Ulstein. (ANB)

Annonse
Annonse