JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Drømmen blir virkelighet

Etter å ha hestehandlet med abortmotstandere i eget parti i 11.time klarte Obama å sikre seg 219 stemmer og flertall i Representantenes hus. Men fagbevegelsen forventer mer.

Debatten om helsereformen i Representantenes Hus på søndag varte i hele 9,5 timer før stemmene ble talt opp. Og Obama vant. Det gjorde også 32 millioner amerikanere som hittil har stått uten helseforsikring. Historien om Barack Obamas kreftsyke mor, som måtte bruke sine siste krefter til å krangle med forsikringsselskapene, har vært en sterk personlig drivkraft i hans kamp for å reformere det amerikanske helsevesenet. Historien om moren Ann Dunham hørte vi allerede i 2007, og den siste tiden har han gjentatt denne skjebnen for det amerikanske folket. Nå har hans drøm blitt virkelig. Den vedtatte reformen kan til en overkommelig pris gi helsetjenester til alle, og kanskje vil den også heve kvaliteten på helsetilbudet folk får.

Ifølge Huffington Post fulgte Obama avstemningen fra The Roosevelt's Room i det hvite hus sammen med visepresident Joe Biden og sine nærmeste medarbeidere. Da det magiske tallet 216 kom, brøt applausen ut og en glad president ga stabssjef, Rahm Emanuel en ”high five”.

På amerikansk TV sa presidenten senere at avstemningen har vist at mennesker kan utrette store ting. "Vi har bevist at denne regjeringen – en regjering av folket og for folket – fortsatt arbeider for folket." sa han.

Også i den største arbeidstakerorganisasjonen AFL-CIO var i går glade da helsereformen ble vedtatt. AFL-CIO president Richard Trumka kalte reformen et "betydningsfull skritt mot omfattende helsetjenester." Trumka mener dette er et solid skritt fremover for å sette landet i stand til å yte helsetjenester som faktisk virker for arbeiderfamilier. Men heller ikke Trumka mener det vedtatte lovforslaget er perfekt. Blant annet tror han at amerikanerne må arbeide mer for å få arbeidsgiverne til å støtte opp under dette systemet.

Under valgkampen lovte Obama forandring i Amerika og ”Change we can believe in”, ikke bare mer ”Washington business as usual”. I går leverte han og demokratene forandring amerikanerne kan tro på. Men det er visse svakheter med reformen og ikke alle jublet like høyt.

President Terry Neill fra National Organization for Women har vært en ihuga støttespiller for Obamas helsereform. Slik reformen ble vedtatt i natt, er hun ikke like glad på amerikanske kvinners vegne. Hun mener reformen faktisk er et tilbakeskritt for likestillingskampen. Fra et feministisk perspektiv er flere prinsipper i vedtaket direkte i konflikt med mange av de sakene som de kjemper for. Med mer enn 45.000 unødvendige dødsfall årlig, og hundretusener av personlige konkurser hvert år på grunn av medisinske regninger, er dette lovforslaget bare et lite skritt mot meningsfulle reformer, skriver hun. Særlig reagerer hun på anti-abort bestemmelsen i loven som Obama hestehandlet med abortmotstandere i eget parti i ellevte time.

Terry O’Neill mener Obama ved å gjøre dette sender ut signaler om at det er helt akseptabelt å forhandle fram helsereformen bak ryggen på kvinner. Men det er også flere områder O’Neill mener er kvinnediskriminerende og at også reformen gir innvandrere begrensninger for å få tilgang til helsetjenester. Hun sier at lovforslaget som ble vedtatt dekker bare 32 millioner av 47 millioner som i dag er uten helseforsikring. Hun oppfordrer derfor president Obama og politikere i begge husene til å forplikte seg til en videre prosess med reformen som kan resultere i ekte reform med universell dekning, realistiske rimelige priser og ingen diskriminering. Vi har fortsatt mye arbeid å gjøre før vi kan virkelig feire, sier O’Neil.

For Obama var det sjølsagt en stor seier høsten 2008 da han ble valgt til ny president i USA. Den berømte ”I have a dream”-talen til Martin Luther King ble virkeliggjort. Med helsereformen har Obama realisert en av sine drømmer.

Annonse

Flere saker

Annonse