JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei til tobakk i skoletiden

Sju av ti vil ha tobakksforbud i skoletiden. – Nei, det er ikke riktig med forbud, mener Unge Høyre-leder Henrik Asheim.

christina.halvorsen@anb.no

– For å redusere tobakksbruken blant ungdom er det viktig at verken lærere eller elever bruker snus og røyk i skoletiden, sier leder i paraplyorganisasjonen Tobakksfritt, Tore Sanner.

Det er en ny meningsmåling Respons Analyse har utført for Legeforeningen og Tobakksfritt som viser flertall for forbud i skoletiden. Blant over 1.000 spurte er hele sju av ti helt eller delvis enige med Tobakksfritt i at det bør være tobakksfri skoletid. Dette innebærer ikke bare tobakksfritt skoleområde, men et forbud mot å bruke tobakk også i pauser og friminutt, og at det må gjelde både elever og lærere.

28 prosent av de spurte er delvis eller helt uenig, mens 2 prosent ikke har tatt stilling.

Økning i tobakksbruk blant unge

Sanner får støtte fra Kreftforeningens Ole Alexander Opdalshei.

– Vi ser en kraftig økning av snusbruk blant unge, og vi fikk også en liten økning i ungdomsrøykingen i fjor, ifølge SSB-tall. Vi ønsker et forbud fra fylkeskommunen om snus og røykfri skoletid på videregående. Vi ønsker også å tilby en tiltakspakke med ideer til den enkelte skole med tips i forhold til hvordan tobakksfri skole kan gjennomføres i praksis, sier Opdalshei.

Bryter man meningsmålingtallene ned på medlemskap i fagforeninger, viser det seg at hele 92 prosent av Unios medlemmer er for tobakksfri skoletid.

– Dette gleder oss veldig, siden Unio er den nest største fagforeningen i hele landet, og der Utdanningsforbundet er den største underorganisasjonen, sier Tore Sanner.

Feil med forbud

Men under en paneldebatt mandag møtte de to organisasjonene motstand fra politisk hold. Unge Høyre-leder Henrik Asheim vil ikke høre snakk om forbud mot tobakk i skoletiden.

– Vi ønsker ikke et lovforbud i skoletiden. Det er ikke riktig å tre dette ned over hodet på skolene, hver enkelt skole må selv få bestemme, i samråd med elevrådet, sier Asheim til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Både AUFs sentralstyremedlem Mari Helén Varøy og KrfU-leder Kjell Ingolf Ropstad sier partiene deres er for forbud på skolens område, men at det ikke er gjort noe vedtak i forhold til skoletiden.

– Men det er viktig at der det er forbud i skoletiden, må det også gjelde lærerne, ikke bare elevene. Mange elever er jo myndige, i likhet med lærerne, sier Varøy.

– Spørsmålet er: Skal vi utfase hele røykingen? For hvis dette fortsatt er lovlige produkter, så kan det være en utfordring å si at folk ikke skal få lov å røyke på jobben. Men jeg vil uansett ta med spørsmålet om forbud i skoletiden til landsmøtet vårt og diskutere det mer der, sier Ropstad. (ANB)

Respons Analyse har gjennomført 1.001 telefonintervjuer i perioden 8.-10. mars.

Oppdragsgivere er Legeforeningen og Tobakksfritt.

Deltakerne i undersøkelsen er trukket fra et representativt utvalg av befolkningen over 18 år. (ANB)

Annonse
Annonse

Oppdragsgivere er Legeforeningen og Tobakksfritt.

Deltakerne i undersøkelsen er trukket fra et representativt utvalg av befolkningen over 18 år. (ANB)