JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hjem til jobb

Det er ingen risikosport for regjeringen å sende studenter til utlandet.

Fire av fem kommer nemlig tilbake til det norske arbeidsmarkedet.

Mandag skrev Dagsavisen at regjeringen kan bli kvitt flere av utfordringene med å tilby studieplasser til et økende antall studenter ved å oppfordre mer til studier i utlandet. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Nifu Step trenger de i hvert fall ikke være redde for at finansiering av studier i utlandet for norsk ungdom blir et tapsprosjekt.

– Fire av fem er tilbake i Norge med kunnskapen og erfaringen fra utlandet innen fire år, sier forsker ved Nifu Step, Jannecke Wiers-Jenssen.

Velferd og låneforpliktelser

Hun viser til at omtrent halvparten av studentene som tar en hel grad i utlandet svarer at de har planer om å bli boende i utlandet etter endt utdanning når de får spørsmål om det i studietiden.

– Men så kommer de tilbake likevel. Det kan være mange grunner til det, for eksempel at mange land har høyere arbeidsledighet enn vi har i Norge, og at det kan være vanskelig å få jobb, sier hun.

Wiers-Jenssen trekker også fram et høyt lønnsnivå i Norge og forpliktelser til Lånekassen som grunner til at mange kommer hjem.

– Etter fire-fem år som student har mange et høyt studielån. Vil du jobbe i et land med lavere lønnsbetingelser enn Norge, kan det bli vanskelig på betale det tilbake, sier hun.

Norske velferdsgoder som arbeidsledighetstrygd og fødselspermisjon er også viktige for mange.

– Jo nærmere man kommer etableringsfasen, jo viktigere blir slike faktorer, peker Wiers-Jenssen på.

Hjemlengsel

Sivilingeniør Alexander Remen tilbrakte hele studietiden sin ved ingeniørhøyskolen (INSA) i Toulouse. Han var flere ganger innom ideen om å bli i utlandet og jobbe etter endte studier.

– Så fikk jeg norsk kjæreste og fant ut at jeg ville reise hjemover. Dessuten savnet jeg Oslo etter mange år ute, sier han.

Remen tror grunnen til at de fleste kommer tilbake igjen etter lang tid i utlandet er at de rett og slett har hjemlengsel.

– Jeg hadde en fantastisk tid ute, men det er deilig å være tilbake og blant annet slippe alt byråkratiet i Frankrike, sier han.

Får jobb

Det er også en myte at studentene som har tatt en hel grad i utlandet sliter med å komme inn i det norske arbeidsmarkedet grunnet manglende nettverk.

– Vi finner ingen dramatiske forskjeller i ledighet mellom studenter som har studert i Norge og de som har studert i utlandet. Det som kjennetegner studentene med utenlandsbakgrunn er at de ofte har høyere lønn, sier Wiers-Jenssen i Nifu Step.

Å finne jobb var heller ikke særlig utfordrende for Alexander Remen. Jobben som utvikler i Opera Software var spikret et halvt år før han var ferdig med studiene i Frankrike.

– Jeg fikk jobb via en norsk bekjent som hadde studert ved samme universitet tidligere. Det er ikke nødvendigvis å ha nettverk i Norge som er avgjørende, sier han. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse