JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Refset sine laksebrødre

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) tok bladet fra munnen og refset sine egne oppdrettsbrødre i Trondheim onsdag.

I innlegget sitt på Fiskeri- og havbruksnæringens generalforsamling sa fiskeriministeren at deler av havbruksnæringen - FHL inkludert - skylder på omverdenen for de problemene de opplever.

– De inntar nærmest en «offerrolle». Andre ser ut til å avvente situasjonen, og håper problemene løser seg selv, sa statsråden.

Mediestorm

Det Lisbeth Berg-Hansen sikter til er mediestormen rundt oppdrettsnæringen den siste tiden, knyttet til lakselus, sykdommer, miljømessige forhold og den uheldige innvirkningen alt dette kan ha hatt på villaksen.

Berg-Hansen etterlyste en mer offensiv holdning fra næringens side i kommunikasjonen med omverdenen.

– Jeg har i perioder forventet at FHL skulle ha vært mer på banen, sa Berg-Hansen.

Hun etterlyste en vilje til å ofre noe for samfunnets beste, en vilje til å diskutere vanskelige tema i det offentlige rom og bedre evne til å få fram de positive ringvirkningene som kan rettferdiggjøre oppdrettsnæringen. Hun siterte filosofen Sokrates som ga følgende råd: «For å oppnå et godt omdømme, må du forsøke å være det du gjerne vil oppfattes som».

Vekst

Fiskeriministeren var ellers særdeles vekstorientert i talen sin. Hun sa hun ønsker at fremtidens Norge skal være verdens fremste sjømatnasjon., og at hun ønsker mer bearbeiding av sjømatproduktene i Norge.

På generalforsamlingen i Trondheim ble Ole-Eirik Lerøy gjenvalgt som leder. Arne E. Karlsen og Fredd Wilsgård ble valgt som nestledere.

Det var Karlsen som holdt åpningsinnlegget under generalforsamlingen. Han sa at oppdretterne urettmessig har fått skylda både for at havet tømmes for fisk og at villaksen er blitt borte.

Han ga uttrykk for at beskyldningene om villaksen var å tabloidisere komplekse årsaksforhold.

Sterk utvikling

Om Karlsen var lite fornøyd med medienes og opinionens syn på laksenæringen, var han desto mer tilfreds med utviklingen i laks- og ørretproduksjonen. En god utvikling i 2009 har fortsatt inn i 2010. Det ligger an til et kvartalsresultat som er særdeles sterkt, hele 1,4 milliarder kroner høyere enn samme kvartal i 2009.

Karlsen sa at FHL ønsker en videre utvikling av norsk laks- og ørretproduksjon., men på en bærekraftig måte og på steder der det er grunnlag for en videre utvikling.

Fra januar neste år blir fylkeskommunene en sentral aktør i utformingen av rammebetingelsene for oppdrettsnæringen. Karlsen mener dette vil øke faren for byråkratisering, men legger til at det også gir en mulighet for næringen til styrket omdømme regionalt og lokalt. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse