JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rekordmange søker omsorgsfag

For andre år på rad øker antallet søkere til helse- og sosialfag på videregående skole.

christina.halvorsen@anb.no

Etter flere års nedgang virker det som trenden har snudd. Fjorårets tall viste sju prosents økning, mens økningen i år er på ni prosent.

– Det lysner

Helsedirektoratet er blant aktørene som har gjort grep for å sikre flere søknader til disse fagene. Direktoratet har blant annet satset på flere kjendiskampanjer

– Vi har jobbet systematisk over flere år, og nå ser vi at det lysner. Men det går ikke fort nok, og vi ligger bakpå i forhold til den sterke veksten i antall eldre som kommer allerede fra 2015. Vi føler oss ikke overbevist om at alvoret har sunket helt inn i kommunene, selv om mange jobber systematisk og godt, sier prosjektleder Tonje Thorbjørnsen i Helsedirektoratet.

Spår engasjerte ordførere

Men Thorbjørnsen spår at om få år vil nabokommuner slåss om de flinkeste helsefagarbeiderne.

– Da får vi kanskje se ordførere som tropper opp personlig med tilbud om læreplass til elevene, sier Thorbjørnsen.

Totalt 8.422 ungdomsskoleelever har i år helse- og sosialfag som førstevalg på videregående skole. Det tilsvarer 11,5 prosent av alle som har søkt.

Men selv om flere unge velger helsearbeiderfaget trengs også rekruttering av voksne som allerede jobber som ufaglærte i omsorgssektoren og blant de som ønsker en ny karriere, påpeker Thorbjørnsen.

– Slik det er nå dekkes en fjerdedel av behovet av unge nyutdannede, sier hun.

Vil ha lovfestet rett til læreplass

Anna Holm Heide, påtroppende leder i Elevorganisasjonen, mener det er svært bra at elever har lyst til å jobbe innenfor områder som har stort behov for arbeidskraft.

– Men da er det samtidig viktig at utdanningstilbudene i fylkene faktisk er så gode at elevene kommer inn i en utdanning som de er motivert for å gjennomføre. Både elevene og skolen er tjent med at elevene kommer inn på førsteønsket sitt, da de naturligvis er mer motiverte, sier Heide.

Hun viser også til at Elevorganisasjonen vil ha lovfestet rett til læreplass på alle yrkesfag.

– Slik er det ikke i dag. Men det er altså viktig at det er tilrettelagt slik at elevene faktisk får læreplass. Sitter du to år på skolebenken og ikke får læreplass, så stiller du jo selvsagt ikke med de samme forutsetningene i arbeidslivet som dem som har hatt læreplass, påpeker Heide. (ANB)

Helsearbeiderfaget erstattet fra 2006 fagene omsorgsarbeider og hjelpepleier.

Bakgrunnen er at det er nødvendig med ny og spesialisert kompetanse i omsorgssektoren.

Helse- og sosialfag, hvor helsearbeiderfaget er et av programområdene, er den største yrkesfaglige retningen på videregående skole. (Kilde: Helsedirektoratet)

Annonse

Flere saker

Annonse

Helsearbeiderfaget erstattet fra 2006 fagene omsorgsarbeider og hjelpepleier.

Bakgrunnen er at det er nødvendig med ny og spesialisert kompetanse i omsorgssektoren.

Helse- og sosialfag, hvor helsearbeiderfaget er et av programområdene, er den største yrkesfaglige retningen på videregående skole. (Kilde: Helsedirektoratet)