JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forberedt på streik

– Så lenge det er penger å hente må vi kunne be om lønnsøkning, sier mekanikere.

Hos bilforhandler Bertel O. Steen på Lørenskog gnistrer det fra sveisemaskinene. Bedriften hadde i fjor en omsetning som var den nest beste i selskapets 109 års lange historie. Nå må de som sørger for verdiskapningen få lønn for strevet, mener de fagorganiserte mekanikerne Lasse Berg Nordmo, Helge Berg og Jan Harald Helgesen.

– Dette handler om fordeling av godene, og ikke om å sikre lønnsomheten, sier klubbleder Helgesen til Dagsavisen.

Verkstedoverenskomsten er en av de fem som inngår som et av frontfagene i årets lønnsforhandlinger.

– Norsk industri sa det samme i fjor, at for høye lønnskrav setter industrien i fare. Men hvem er det som har vært med på å redde industrien i tøffe tider? Det er vi. Hvem får betalt for det? Bedriftene. Bonusene og avkastningen til de på toppen, og det gjelder mange næringer, er jo helt hinsides. Så lenge det er penger å hente må vi kunne be om lønnsøkning, sier nestleder Helge Berg.

– Store verdier

Tirsdag ble det brudd i lønnsforhandlingene mellom Fellesforbundet og Norsk Industri. Onsdag fortsatte prosessen på bordet hos riksmeklingsmann Kari Gjesteby. Der kan partene i utgangspunktet bli så lenge de ønsker.

Prosessen framover kan dermed ta lang tid. Mer enn noe annet er det konfliktnivået som setter grensene for hvor lenge partene holder ut. Og det kan bli høyt, sier Gjesteby.

– Men det er heller ikke spesielt rart. Det er store verdier det kjempes om i denne saken.

Hvilken holdning har du inntrykk av at partene i denne saken går inn i forhandlingene med?

– De ser ut til å ha en seriøs holdning til problemet. Likevel er det vanskelig å si hvor lett det kommer til å bli, det er jo helt åpenbart en jobb å gjøre her, sier hun.

Frykter høyt konfliktnivå

Leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, sier han går forhandlingene i møte med stort alvor.

– Mener du Fellesforbundets krav er spikeren i kista for norsk næringslivs framtid?

– Det er vanskelig å danne seg et oppsummert inntrykk av summen av krav som er stilt, først og fremst fordi det finnes en joker her: det spesifikke lønnskravet. Det ligger jo ikke på bordet enda. Likevel føler jeg at jeg går nå forhandler for å sikre norske industriarbeideres framtid, sier han.

Stein Lier-Hansen frykter et høyt konfliktnivå som vil gjøre forhandlingene vanskelige og i verste fall føre til streik.

– En streik vil ramme eksportindustrien spesielt, som sliter i utsatte markeder, sier Lier-Hansen.

Forberedt på streik

I verkstedet på Lørenskog er det utbredt enighet om at Norsk Industri velger en lettvin utvei når de skylder på «norsk industris framtid» som grunnen til at de forkaster Fellesforbundets krav.

– Dersom situasjonen hadde vært så ille at norsk industri ville gått under om arbeiderne får et par kroner i lønnstillegg, hadde den gått dukken uansett. Hvis du ikke selger biler, må du jo etter hvert si opp ansatte. Men det er ikke slik at muligheten for å overleve som bedrift forsvinner dersom arbeiderne går opp i lønn, sier klubbleder Helgesen.

Hverken Helgesen eller hans fagorganiserte kolleger utelukker streik dersom det skulle blir nødvendig.

– Streik er det eneste lovlige middelet vi arbeidere har i dag for å vise at vi ikke finner oss i situasjonen. Derfor må vi tviholde på det verktøyet, avslutter han. (ANB)

Annonse
Annonse