JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Verre enn på 1990-tallet

Direktør Jon-Erik Lunøe i Selvaagbygg tror anslaget om 30.000 færre ansatte i byggenæringa er for optimistisk. – Dette er dramatisk, sier han.

frode.ronning@lomedia.no

Nedturen i byggebransjen blir verre enn det Norge opplevde på starten av 1990-tallet, frykter direktør Jon-Erik Lunøe i Selvaagbygg. Den gang mistet mange tusen bygningsarbeidere jobben, og arbeidsløsheten i Norge nådde 200.000. Intet ville glede meg mer enn at jeg tar feil.

Lunøe har jobbet i bransjen siden 1987. Han ser tre grunner til at denne nedturen blir tøffere for bransjen sammenlignet med krakket på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet:

– Det er mange nye, usolgte boliger. Disse må selges før noen vil bygge flere nye boliger.

– Det er mange utleieboliger i markedet. En del av disse vil bli lagt ut for salg før det bygges nye boliger.

– Usikkerhet skapt av finanskrisa og nervøsitet blant potensielle boligkjøpere vil føre til et lavt boligsalg framover.

– Dette er tre faktorer som vil forlenge krisa. Dette blir tøffere og vil vare lengre enn krisa på starten av 1990-tallet, spår Lunøe.

Så langt har selskapet sagt opp 30 funksjonærer og permittert 37 av 240 arbeidere.

Flere kan måtte gå

Hvis ikke situasjonen bedrer seg raskt, må Lunøe sende ut flere permitteringsvarsler i løpet av høsten.

– Sannsynligheten for lavere omsetning av boliger neste år, er 100 prosent. Det må nødvendigvis ende i en nedskalering av virksomheten, sier Lunøe.

De to siste månedene har det omtrent ikke blitt solgt en eneste nybygd bolig i Oslo.

Lunøe ser problemene med at Selvaagbygg har satset mye på ett kort: Bygging av leiligheter i Oslo. Selskapet er ikke inne i næringsbygg , rehabilitering eller eneboliger.

– Leiligheter er helt klart den delen av markedet som er hardest rammet, sier Lunøe.

Flere enn 30.000?

Byggenæringens landsforening (BNL) la mandag fram sine prognoser som viser at behovet for arbeidskraft i byggebransjen faller med 28.000 i 2009. Lunøe tror dette tallet vil bli høyere.

– Bildet jeg ser fra boligmarkedet er dramatisk, og jeg tror BNLs prognose ligger for lavt, sier Lunøe.

Fortsatt bygges det mye i regi av Selvaagbygg, men det vil raskt bli mindre å gjøre.

– Utover høsten og vinteren blir det roligere. Dette avtar også videre utover våren hvis ikke Selvaagbygg får vesentlig nye ordre, og etter sommeren 2009 ser det ikke bra ut, sier Lunøe, og fortsetter:

– Vi jobber aktivt med vår konkurranseevne og med å sikre jobber, men i dagens marked er dette en utakknemlig oppgave. I mellomtiden gjør vi de tiltak som er nødvendig for å være forberedt på utsiktene fremover. For Selvaagsbyggs mange dyktige ansatte er det en mager trøst at dette bildet også tegner seg hos andre boligentreprenører etterhvert, uttaler Lunøe.

Annonse
Annonse