JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bygg fengsler i utlandet

Venstre vil at Norge skal bygge fengsler i Romania og Russland, så vi kan sende ut fanger til bedre soningsvilkår enn i dag.

– Vi kan ikke sende rumenere og russere hjem for å sone norske dommer i Romania og Russland i dag. I så fall får Norge være med på å finansiere og bygge fengsler i disse landene. Vi gir mye bistand til humanitære prosjekter i land som Russland og Romania. Hvorfor ikke bidra til å bedre fengselsforholdene, spør Trine Skei Grande.

Stadig flere gjengangerkriminelle fra tidligere østblokkland tas for kriminalitet i Norge, og den politiske debatten om hvordan man skal møte problemene raser, skriver Dagsavisen.

Grande ønsker at Norge, i tillegg til å gi penger til å bygge fengsler i utlandet, skal fokusere på menneskerettigheter, fangerettigheter og rehabilitering av innsatte.

– Det er ikke alle land man kan sende folk til soning i – ut fra et menneskerettsperspektiv. Tilbudet om bistand for å bedre fengselsforholdene kan være en gulrot i arbeidet for å fortgang i utleveringsavtaler med disse landene, tror Skei Grande.

Lukkede mottak

Bakgrunnen for Venstres forslag er oslopolitiets utspill om å internere kriminelle utlendinger – i påvente av uttransportering til hjemlandet. Regjeringen er arbeider nå med en lovendring for å få dette på plass.

Men statssekretær Pål K. Lønseth understreker at regjeringen også ønsker å overføre utenlandske straffedømte til soning i sitt hjemland, i første rekke Romania.

– Fra norsk side er det oversendt et forslag til en utvidet soningsoverføringsavtale til Romania, og det virker som om de er positive. Vi vil også be om nye avtaler med andre stater som har mange borgere i norske fengsler, sier Lønseth.

Siden i fjor sommer har om lag 100 rumenerne sittet i varetekt i norske fengsler. Vel 70 av disse er dømt – og soner dommer i Norge. Av de som er ferdig med å sone, og løslatt eller er utvist, har flere allerede kommet tilbake til Norge og begått ny kriminalitet. Enkelte har gitt uttrykk for at soningsforholdene i norske fengsler er så gode at utsiktene til å bli fengslet igjen ikke avskrekker. Å sone i rumenske fengsler derimot, er noe helt annet.

– Men skal Norge kunne sende dømte rumenere til soning i hjemlandet, må forholdene i fengslene forbedres. Noe annet er brudd på menneskerettighetene, understreker Trine Skei Grande.

Farlig blanding

Fungerende generalsekretær Sylo Taraku i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) synes at Norge skal være varsom med å blande innenrikspolitiske behov med bistand til fattige land – som å bygge fengsler i utlandet.

– Jeg antar at forslaget har politiske begrensninger. Det vil kunne virke som om Norge prioriterer fengselsvesenet i utlandet for å løse et innenriksproblem. Å hjelpe fattige land til å bygge et mer humanitært fengselsvesen er positivt i seg selv, men noen vil nok oppleve det som uforståelig av Norge å prioritere bistand til fengsler – foran skole og helsevesen, sier Turaku.

Men Berit Lindeman, informasjonsleder i Helsingforskomiteen ser ingen problemer med å forbedre fengselsforholdene i Romania og andre land for norske penger og ressurser.

– Ut fra et rettighetsperspektiv kan vi ikke motsette oss dette. Det kreves heller ikke norske soningsforhold for å overføre personer til soning i Romania, men minstestandard. Norge kan uansett ikke kreve å få styre fengsler i utlandet, sier Lindeman. (ANB)

Annonse
Annonse