JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det butter for vikarbransjen

Bemanningsbyråene leier ut færre vikarer. Størst er nedgangen i bygg og anlegg, melder NHO Service.

Aktiviteten i bemanningsbransjen gikk ned med to prosent fra andre til tredje kvartal i år, viser ferske tall fra NHO Service, som organiserer vikarbyråene i Norge.

– Vanligvis er det en jevn økning utover hele året. Nå er trenden snudd. Det er en klar indikasjon på at vi er ved starten av en nedgangsperiode som trolig vil forsterke seg utover høsten og vinteren, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.

20 prosent ned på bygg

Bygg- og anleggsbransjen har størst nedgang.

– Aktiviteten her har sunket med 20 prosent i tredje kvartal. Nedgangen er ikke uventet, men den er dramatisk. Det har også vært en tydelig nedgang innen regnskap og økonomi og IT, sier Hagelien til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Mangel på helsearbeidere

Men ikke alle bransjer har nedgang. I flere bransjer øker behovet for vikarer, går det fram av kvartalsstatistikken.

– Det er fortsatt stor mangel på sykepleiere og hjelpepleiere og andre helsearbeidere. Utleie av helsepersonell har økt med 21 prosent siden i vår.

– Bemanningsbransjen gjør en viktig jobb for å skaffe kvalifisert arbeidskraft til helsesektoren, siteres Hagelien videre.

Bemanningsselskapene har hatt en økning på 20 prosent innen lager og transport i tredje kvartal. For jobber på kundesentre og callsentre har økningen vært på 14 prosent.

Færre til fast jobb

Bemanningsbyråene rekrutterer også til faste jobber, og her har det vært en betydelig reduksjon.

– Nedgangen er på 22 prosent siden forrige kvartal. Aktiviteten er likevel høy og ligger godt over den aktiviteten vi hadde på samme tid i fjor, sier fagsjefen.

Satser mer på offentlig sektor

Bemanningsbyråene øker nå satsingen på mindre konjunkturutsatte bransjer og på offentlig sektor, skriver Newswire videre.

– I tider med omstilling har bemanningsbransjen en viktig funksjon for å hjelpe folk som er blitt oppsagt over i ny jobb. Og selv om mange ønsker seg fast stilling, er en midlertidig jobb betydelig bedre enn å gå arbeidsløs, mener Even Hagelien i NHO Service.

Annonse

Flere saker

Annonse