JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik på fotballstadion

Minst 1.000 bygningsarbeidere på Green Point-stadion i Cape Town gikk ut i spontan streik i slutten av forrige uke. Streiken brøt ut da arbeiderne fikk vite at de ikke får utbetalt den lovede årsbonusen i desember.

Mellom Signal Hill og havet, midt i Cape Towns turistdistrikt, bygges en av arenaene til fotball-VM i Sør-Afrika 2010. Arenaen heter Green Point Stadium, og der skal mellom annet en av semifinalene i verdens første VM-turnering spilles.

Ingen bonus likevel?

Fredag 31. oktober informerte tillitsvalgte de ansatte om at de ikke kommer til å få noen årsbonus for 2008. Tidligere år har de fått en slik bonus utbetalt i desember. Men nå har sør-afrikanske Murray & Roberts og WBHO, konsortiet som bygger arenaen, besluttet at det ikke blir bonus for 2008. Da bygningsarbeiderne fikk vite dette, la minst 1.000 av dem ned verktøyene og gikk ut i streik.

Dårlige vilkår og økte overskudd

Eddie Cottle på Labour Research Service (LRS) i Cape Town arbeider for bygningsinternationalen, BTI, med prosjektet Decent Work – Fair Play. Det har som mål å øke organisasjonsgraden og passe på at tariff- og andre avtaler blir fulgt på VM-arenaene. Han konstaterer at misnøyen blant bygningsarbeiderne har økt på grunn av dårlige arbeidsvilkår, samtidig som bedriftenes gevinster har økt med mellom 50 og 100 prosent siste året.

10 kroner i timen

Bygningsarbeiderne tjener i gjennomsnitt ti kroner i timen. Det er ikke nok til å forsørge en person i Sør-Afrika. Våren 2008 streiket bygningsarbeiderne på arenabygget for å få firmaet til å betale en bonus for innarbeidet tid på bygget. Nå benytter konsortiet den bonusen som motiv for ikke å betale ut årsbonus for 2008.

Frustrasjonen blant arbeiderne forsterkes ved at rundt 500 av dem nå mister jobben når grunnarbeidene på arenaen snart er ferdige.

Må kreve mer av entreprenørene

Eddie Cottle konstaterer at det er mye de ønsker seg fra byggefirmaenes side for at VM-investeringene i Sør-Afrika skal lede til økonomisk utvikling og framskritt.

”Om 2010 skal få noen som helst betydning for utviklingen i Sør-Afrika må vi kreve mer av entrepenørselskapene når det gjelder å dele på gevinsten på arena-prosjektene”, skriver Eddie Cottle i en e-post til fagorganisasjoner rundt omkring i verden.

– I neste papirutgave av Magasinet for fagorganiserte publiseres en stor reportasje om Sør-Afrikas VM-investeringer og bygningsarbeidernes arbeidsvilkår.

Annonse
Annonse