JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flere arbeidsløse i Europa

Europakommisjonen frykter over åtte prosent arbeidsløse i 2010. Verst rammet blir Spania. Der venter man at flere enn 15 prosent står uten jobb om to år.

linesch@lo-media.no

Europakommisjonen publiserte i går sine økonomiske prognoser for 2008-2010 for alle de 27 medlemslandene og enkelte andre land. Dette er en av fire årlige økonomiske prognoser som publiseres av Kommisjonen.

Nesten nullvekst

EU-kommisjonen venter en økonomisk nedtur og økende arbeidsløshet i Europa som følge av finanskrisen.

For EU som helhet mener Kommisjonen at den økonomiske veksten vil bli redusert fra 1,4 prosent i år til 0,2 prosent neste år. Det er en kraftig nedjustering, sammenliknet med tidligere prognoser.

Samlet regner EU med en økonomisk vekst på bare 0,1 prosent i de 15 eurolandene neste år. For 2010 anslås det at veksten komme opp i 0,9 prosent igjen. I år ventes den økonomiske veksten å bli 1,2 prosent.

Få nye jobber

En forventet hard landing i boligmarkedet vil bli fulgt av økt arbeidsløshet. Kommisjonen tror arbeidsløsheten vil øke med omkring ett prosentpoeng og komme opp i 8,1 prosent i 2010.

Det er liten tro på at det vil bli skapt mange nok nye arbeidsplasser de kommende to årene. Sysselsettingen er ventet å øke med rundt 250 000 jobber i EU, og 500 000 i eurosonen i 2009-2010. Det er markert færre enn de 6 millioner jobber som er skapt i 2007/2008 i EU (hvorav fire millioner i eurosonen).

Klikk her for å se Kommisjonens prognoser for EU og alle medlemslandene (engelsk tekst)

Fagbevegelsen krever tiltak

Den europeiske faglige samorganisasjonen, EFS, sendte før helgen ut en bekymringsmelding, sammen med sin høstrapport over den økonomiske situasjonen. De venter også fortsatt økonomisk nedtur og økt arbeidsledighet.

EFS advarer mot at Europa kan bli fanget i det samme deflasjonsproblemet som Japan opplevde for noen år siden. Fagbevegelsen krever at de politiske lederne i Europa møter problemene med rentenedsettelser og robuste investeringsprogram for å modernisere økonomiene.

Les mer om EFS bekymring for de økonomiske utsiktene og last ned rapporten «Do not let the real economy down” her.

Annonse
Annonse