JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Legger mal for likelønn

Det er duket for en het helg som kommer til å legge føringer på hele vårens lønnsoppgjør.

kjell.werner@anb.no

bjorn.erik.dahl@anb.no

I kjølvannet av finanskrise og turbulente tider ble det tidlig klart at vårens hovedtariffoppgjør måtte bli et slags ekko av solidaritetsalternativet fra 1990-tallet. Det betyr et moderat lønnsoppgjør der den konkurranseutsatte industrien, som også ved inngangen til dette tiåret sliter hardt, settes i front og danner rammene for resten av oppgjøret, den såkalte frontfagsmodellen. Derfor er det et såkalt forbundsvist oppgjør i år, med Fellesforbundet først ut.

Likelønnskampen er den store altoverskyggende overskriften ved vårens oppgjør for mange grupper, blant andre renholdsarbeiderne og sykepleierne, men uansett er det slik at rammene som settes i industrien vil være med og sette malen også på årets likelønnsprofil.

Fristen utløper

Det mektige Fellesforbundet krevde at meklingen for frontfagene ble avsluttet sist tirsdag, og det betyr at fristen for enighet går ut ved midnatt natt til søndag. Det er mye på spill både for Fellesforbundets leder Arve Bakke, som selv om han har solid fartstid, er ny som forhandlingsleder, og for riksmeklingsmann Kari Gjesteby, som også har sin første ilddåp i jobben. Lykkes ikke hun, går 35.000 ansatte i mer enn 800 bedrifter ut i streik fra søndag morgen. Fellesforbundet krever sikring av kjøpekraften og mer til de lavtlønte.

Kravet om å forenkle allmenngjøring av tariffavtaler er også sentralt.

Bakkes motpart, den erfarne ringreven Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, har stilt knallharde motkrav med blant annet utvidet arbeidstid og kutt i minstelønnsgaranti og andre garantibestemmelser.

Allmenngjøringsprinsippet er også meget tungt å svelge for Lier-Hansen.

Det er imidlertid slik at både Fellesforbundet, Norsk Industri og regjeringen er opptatt av at frontfagmodellen skal bestå, og at streikefaren dermed kan vurderes som mindre, etter det ANB erfarer. Dårlige tider vanskeliggjør også en streik i industrien for alle parter. Det forhindrer ikke at det er stor avstand på få kroner i et magert oppgjør.

Slag i slag

De neste dagene er det frist også i byggfagene og hotell og restaurant, der det også er brudd i meklingen. En lavlønnsprofil, i tillegg til striden om arbeidstid, vil koste mer i hotell og restaurant enn i frontfagene, og det kan medføre streikefare. Men en streik vil også koste dyrt for arbeidsgiversiden.

Også i offentlig sektor er det knyttet stor spenning til årets oppgjør. Må regjeringen inn med friske penger i en likelønnspott, slik blant andre sykepleierne og forhandlingslederne i de statlige arbeidstakerorganisasjonene krever?

Alt må innenfor ramma, sier Arve Bakke, i full forståelse med LO-leder Roar Flåthen. Kanskje ikke staten ender opp med å bla opp fullt så mye i en likelønnspott. Det avhenger av hvor fleksibelt resultatet av helgens drama blir. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse