JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Konkursbyks i oktober

Ved utgangen av oktober hadde flere norske bedrifter gått konkurs enn i hele fjor. Tall fra Experian viser at 369 bedrifter måtte gå til skifteretten, 96 flere enn i oktober i fjor og 29 flere enn i september i år.

– Totalt har 2813 bedrifter gått konkurs hittil i år, mot 2723 i hele fjor. Vi kan ende opp med rundt 3200 konkurser i år, sier direktør Gabor Molnar i Experian, tidligere Creditinform. Det vil i så fall bli det høyeste antallet konkurser på mange år, påpeker han.

104 byggefirmaer konkurs

Blant bransjene som nå gjør det dårligst er bygg og anlegg. 104 byggefirmaer gikk konkurs i oktober, mot 61 i oktober i fjor. En økning på 70 prosent.

– Situasjonen rammer selskaper innen bygg og anlegg hardt og raskere enn mange trodde for få måneder siden. For flere er det nå full stopp i ordretilgangen, og etter måneder med nedgang har dermed mange gått over ende, sier Molnar til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Også innen eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting er det en stor vekst i antall konkurser.

Unormalt mange i industrien

Året sett under ett har det vært unormalt mange konkurser innen industrien. Til nå har 177 industribedrifter måttet legge inn årene, 29 prosent flere enn på samme tid i fjor.

– Den geografiske spredningen av konkursene er uvanlig. Agder-fylkene er i ferd med å gå på tidenes konkurssmell. Vest-Agder har nesten tre ganger så mange konkurser som på samme tid i fjor, og Aust-Agder har en økning på 51 prosent, fremhever Molnar.

Færre i Finnmark

Men fire av landets fylker har faktisk færre konkurser enn i fjor.

I Finnmark er det 26 prosent færre konkurser enn på samme tid i fjor. I Troms er det 10 prosent færre konkurser. Også Akershus og Oslo har så langt sluppet godt unna, med henholdsvis fire og én prosent nedgang i konkurstallene sammenlignet med de ti første månedene i 2007, ifølge tallene fra Experian.

Annonse
Annonse