JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kritiseres av sine egne

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete får passet påskrevet fra egne rekker.

Statsråden får krass kritikk av to tidligere sentrale Sp-politikere, som nå sitter i styrene i hvert sitt helseforetak. Kritikerne angriper statsrådens lederstil i kampen for å bevare lokalsykehusene.

– Dette er en lederstil jeg misliker sterkt, og som jeg ikke hadde forventet av en Sp-leder, sier Jorunn Ringstad til VG.

Hun er nestleder i styret i Helse Førde, og hun mener at Navarsete angriper enkeltpersoner «som er satt til å gjøre en jobb i helseforetakene».

– Hun bortforklarer sitt eget ansvar og sin egen rolle, sier Ringstad.

Den tidligere Sp-politikeren poengterer at det er Stortinget som har vedtatt foretaksmodellen som ligger til grunn for driften av sykehusene.

Trenger kunnskap

Styrelederen i Helse Midt, Kolbjørn Almlid, ble ifølge VG åpent kritisert av Navarsete fra talerstolen på Sps landsstyremøte fredag. Almlid, som også er tidligere Sp-politiker, sier til avisen at han hadde satt pris på om Navarsete hadde tatt direkte kontakt med ham, slik at han kunne fortalt henne om hvilke utfordringer man står overfor.

– Det er viktig for alle å ha tilstrekkelig kunnskap om det vi står overfor. Norsk helsevesen blir dårligere hvis vi ikke tar innover oss dette nå, sier Almlid til VG.

Enestående

Også styreleder i Helse Førde, Clara Øberg (Ap), er opprørt over Navarsetes opptreden.

– At hun som statsråd i en sittende regjering hamrer løs å oss, er helt i særklasse. Jeg har vært i politikken i mange år, og aldri opplevd noe lignende, sier hun.

Politisk styring

Navarsete svarte ikke VG på kritikken lørdag, men partiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum sier at Sp ikke har startet noe lokalsykehusopprør.

– Vi vil ha en politisk styring av det når fødeavdelinger eller akuttfunksjoner vurderes nedlagt. Ifølge foretaksloven kan statsråden gripe inn ved store samfunnsmessige endringer i helseforetakene. Jeg forstår at noen synes det er ubehagelig, men vi vil ha en politisk styring av dette, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse