JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

50 øre ikke nok

Oppskriften Norsk Industri og Fellesforbundet har kommet fram til for økt likelønn, kan ikke brukes i offentlig sektor.

Partene i frontfagsoppgjøret er blitt enige om en lav- og likelønnspott på 50 øre per time for hver ansatt. 50 øre per time utgjør om lag 1.000 kroner i tillegg per ansatt i tariffområdet for frontfagene.

– Umulig med blåkopi

– Forslaget til tariffavtale i frontfagene kan ikke føres videre som en blåkopi i offentlig sektor. Til det er offentlig sektor atskillig mer komplisert. Avtalen for frontfagene omfatter knapt 40.000 ansatte, mens kommuneoppgjøret alene omfatter ti ganger så mange. I tillegg kommer at knapt 80 prosent av de ansatte i kommunene er kvinner, mens det er få kvinner ansatt i frontfagene, sier leder i Unio, Anders Folkestad til NTB.

– Det er bra at likelønn er viktig for industrien, men forslaget til avtale er bare en pekepinn for oss, ikke noen fasit. Det gjelder både ramme og profil, sier Unio-lederen.

Stor forskjell

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lisbeth Normann, viser til at lønnsforskjellen mellom kvinner og menn er langt større i offentlig sektor enn blant ansatte som omfattes av avtalen for industrien.

Hun trekker fram ferske tall fra Teknisk Beregningsutvalg der det går fram at kvinner med inntil fire års høyere utdanning i snitt tjener 412.000 kroner i året, mens menn tjener 521.900 kroner.

– Derfor forventer vi at regjeringen kommer med friske penger slik at vi kan få tatt et krafttak for likelønn. Det er opp til regjeringen om å innfri sin del av forventningene. Rammene innenfor det tradisjonelle lønnsoppgjøret er ikke tilstrekkelig, slår Normann fast overfor NTB.

Lokale forhandlinger i industrien

I det anbefalte forslaget til avtale for frontfagene heter det at partene lokalt gjennom forhandlinger skal benytte denne potten til å rette opp skjevheter som måtte være i bedriften, og som skyldes forskjellsbehandling på grunn av kjønn.

Bedriftene skal selv skaffe fram oversikter og klarlegge kriteriene for tildeling fra lavlønnspotten.

Dersom partene etter en slik gjennomgang kommer fram til at det foreligger forskjellsbehandling på grunn av kjønn, skal forskjellsbehandlingen helt eller delvis rettes opp ved bruk av likelønnspotten. De deler av beløpet som ikke brukes til å rette opp skjevheter, fordeles med like store beløp per time per ansatt.

Forhandlingene skal være avsluttet innen 1. juli og tillegget skal gis med virkning fra samme dato.

Partene er også blitt enige om en felleserklæring om likestilling mellom kjønnene. Her heter det blant annet at partene ønsker å bidra til en utvikling som gir en stabil og varig utjevning av inntektsforskjeller mellom kjønnene, men at lønnsoppgjørene alene ikke kan fjerne det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse