JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streikefaren ikke over

Frontfagene er i havn med sine lønnsforhandlinger, men streikefaren er slett ikke over av den grunn.

Tøffe meklinger står i kø hos Riksmeklingsmannen.

Allerede mandag kveld er det duket for innspurt i lønnsoppgjøret for ansatte i hotell- og restaurantbransjen samt byggfagene. Fellesforbundet har varslet at vel 6.100 medlemmer i 747 reiselivsbedrifter vil bli tatt ut i streik fra tirsdag dersom meklingen ikke fører fram. I byggfagene vil over 16.000 arbeidstakere streike fra tirsdag dersom meklingen bryter sammen.

Senere i uka knyttes det særlig spenning til lønnsoppgjøret for buss- og lastebilsjåfører. Om lag 1.700 sjåfører over hele landet er klare til å streike fra torsdag dersom partene ikke kommer til enighet. Meklingsfristen er satt til midnatt onsdag.

Forhandlingene for 7.235 arbeidstakere i byggeindustrien gjenopptas tirsdag etter å ha tatt en pause under meklingen i frontfagene. Det er satt av to dager til forhandlinger. Dato for meklingsstart er ikke avtalt.

Lavlønnsstreiker

Kilder NTB har snakket med vurderer streikefaren som moderat i privat sektor etter at Fellesforbundet og Norsk Industri søndag formiddag kom til enighet i frontfagoppgjøret. Men muligheten for en streik blant lavlønnsgruppene i privat sektor er fremdeles til stede, anføres det.

I første rekke gjelder dette hotell- og restaurant, renhold, vakttjenester og transport.

– Det er ikke usannsynlig at vi får lavlønnsstreiker, men det er ikke godt å si hvor de eventuelt kommer, sa Fafo-forsker Torgeir Stokke til NTB før helgen.

Forhandlingene i stat og kommune startet i forrige uke, og særlig innenfor kommunesektoren vurderes streikefaren som høy.

– Når forventningene er så høye som de er til lavlønn, likelønn og lærerlønn, skulle det ikke forundre meg om vi får streikende i kommunal sektor, anfører Stokke.

Forhandlingsfristen i stat og kommune er satt til 1. mai, men de fleste forventer at det meste av måneden vil gå med til mekling.

Sykehusene

Tirsdag innledes forhandlingene for de ansatte i Spekter-virksomheter som ikke omfatter busselskaper og helseforetak. Særlig tøffe ventes lønnsforhandlingene for de sykehusansatte å bli, ikke minst på grunn av likelønnskravene fra arbeidstakerorganisasjonene.

Sykehusoppgjøret starter først når statsoppgjøret er i havn. Administrerende direktør Lars Haukaas i Spekter mener staten er et frontfag nr. 2, og viser til at kommunene, sykehusene og mange private bedrifter bruker statsoppgjøret som rettesnor.

– Fellesforbundet er seg bevisst at det tilhører et frontfag. Det bør organisasjonene i staten også være, sier Haukaas til Dagens Næringsliv. Han har liten tro på at regjeringen vil sette av ekstra midler til likelønn, utover rammen på ca. 3 prosent som frontfagoppgjøret ga.

– Det er underlig at organisasjonene har forventninger om en likelønnspott, sier han til DN.

Unio-leder Anders Folkestad gjorde det søndag klart at frontfagenes likelønnspott på 50 øre timen ikke er tilstrekkelig for offentlig sektor. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse