JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO krever Lofoten-utredning

LO-leder Roar Flåthen kaster seg inn i kampen for oljeboring i de omstridte områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

kjell.werner@anb.no

LO vil nå kreve at det blir satt i gang en konsekvensutredning for olje- og gassvirksomhet i disse områdene. Dette vil, etter det Avisenes Nyhetsbyrå kjenner til, være beskjeden fra LO-leder Roar Flåthen på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Dette vil være et omstridt budskap. Regjeringen har nemlig lagt opp til å revidere forvaltningsplanen for nordområdene før det blir tatt stilling til om det skal bli satt i gang en konsekvensutredning eller ikke. Dette vil først være klart helt på tampen av 2010.

I forkjøpet

Men allerede torsdag offentliggjøres de faglige rådene for revisjonen av forvaltningsplanen, og nå forsøker altså LO-lederen å komme på banen før disse rådene legges på bordet.

LO har gått sammen med Norges Rederiforbund, Norsk Industri og Oljeindustriens landsforbund om et samkjørt utspill. Det er tillyst en felles pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

I invitasjonen til pressen pekes det på at olje- og gassnæringen er en viktig bærebjelke i norsk økonomi, sysselsetting og kompetanseutvikling.

Er bekymret

«Dagens situasjon gir imidlertid grunn til bekymring for tap av blant annet viktig kompetanse og arbeidsplasser. Det er derfor viktig at norske politikere legger til rette for videreutvikling av petroleumsnæringen også i fremtiden», heter det i e-posten.

Lederne av de fire organisasjonene inviterer pressen til en samling hvor «sentrale utviklingstrekk og framtiden» for olje- og gassindustrien blir tema.

Både SV-leder Kristin Halvorsen og Sp-leder Liv Signe Navarsete har flagget en klar motstand mot å gjennomføre en konsekvensutredning.

Betyr åpning?

Miljøbevegelsen mener at en konsekvensutredning er nærmest synonymt med åpning av områdene, mens oljeindustrien på den annen side viser til at flere områder har blitt konsekvensutredet for å i neste omgang å bli skjermet for olje- og gassvirksomhet.

For regjeringen står det fast at områdene utenfor Lofoten og Vesterålen ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet i denne stortingsperioden. (ANB)

Annonse
Annonse