JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Provosert av Spekter

Lønnsforhandlingene mellom Spekter og LO Stat, YS Spekter og sammenslutningen av ulike akademikerforbund (SAN) startet med en provokasjon fra Spekters direktør Lars Haukaas.

Dagen før forhandlingene startet sa han i et intervju med Dagens Næringsliv at «vi har ikke et likelønnsproblem i Norge».

Han sa også at organisasjonene i offentlig sektor ikke tar hensyn til fellesskapet når de krever en likelønnspott på toppen av den rammen som skal gjelde for det ordinære lønnsoppgjøret.

Likelønn viktig tema

Da partene møttes tirsdag, gjorde arbeidstakerorganisasjonene det klart at likelønn blir et viktig tema i forhandlingene.

Tidligere har Spekters viseadministrerende direktør, Anne-Kari Bratten, sagt at «Spekter er opptatt av og villige til å prioritere likelønn i vårens tariffoppgjør».

– De får se å bestemme seg. De kan ikke både si at de vil prioritere likelønn og samtidig si at det ikke finnes et likelønnsproblem, sier LO Stats nestleder, Eivind Gran, til aktuell.no.

– Likelønn blir et viktig tema ved disse forhandlingene selv om det er store forskjeller i de ulike virksomhetene. 2010-oppgjøret bør bli det tariffoppgjøret der vi virkelig tar tak i dette spørsmålet og lar ord bli handling, sier lederen i LO Stat Tone Rønoldtangen.

Krever 1.950 kr

LO Stat krever at det gis et generelt tillegg på 1.950 kroner per år, noe som er identisk med resultatet for frontfagene.

LO trekker også fram krav knyttet til seniorpolitikk og kamp mot sosial dumping.

LO Stat har 54.000 medlemmer i Spekter-området. Forhandlingene omfatter ansatte i NSB, Posten, Avinor, NRK og helseforetakene.

Leder i YS Spekter, Ingerid Bjercke, sier at et likelønnsløft er nødvendig i flere av virksomhetene. Som LO krever YS et generelt tillegg på 1.950 kroner.

– Men dette er ikke nok for å komme i mål når overenskomstforhandlingene lokalt er sluttført, understreker Bjercke.

Forhandlingene som startet tirsdag, skal gjennomføres raskt og danne grunnlaget for de videre forhandlingene ute i hver enkelt virksomhet. I helseforetakene gjennomføres en egen landsomfattende forhandlingsrunde. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse